-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Mar 2018 19:39


-----------------------------------
Ma bucur ca analiza lui Chris Lord va captat atentia.
Acesta a precizat scopul la care erau folosite ''lunetele de noapte''.
Asa inteleg si eu lucrurile dupa cum a spus ''zoth''.
Daca din intamplare ofiterul de marina ridica luneta si prindea in imagine o stea mai luminoasa , precis ca se speria.
Lunetele de noapte serveau strict la detectarea prezentei unei nave sau a unui tarm sau stanci , sau recif etc.Nu cred nici eu ca permiteau vederea  detaliilor.
Un indiciu in aceasta privinta este si faptul ca ,aparent straniu, se accepta imaginea  inversata in ''luneta de noapte'' ,ca de altfel in orice luneta Kepler.
Daca nava  era in stare de alarma din pricina vreunui conflict armat , ofiterul de cart avea obligatia ca imediat ce detecta o posibila nava inamica sa raporteze comandantului sau ce anume credea ca a vazut , la ce distanta estimata ,la ce coordonate relative la nava lor  si urma la fel de repede decizia de a incarca si pregati  tunurile de tragere...sau nu.
Din cauza umiditatii permanente , tunurile nu puteau fi tinute incarcate.
Comanda de a arma tunurile punea in miscare zeci de oameni chiar si  pe cele mai mici nave de razboi.
Daca alarma se dovedea falsa , tot nu era bine de tine.
Iar daca greseai si nu dadeai alarma si te trezeai apoi nepregatit cu inamicul aflat la distanta de tragere , se termina rau de tot.
Asemenea greseli nu erau iertate.
Asadar , de multe ori , cariera ta sau chiar viata ta de ofiter de marina depindea de indemanarea  de a manui ''teava'' aceea cu doua-trei lentilute si de calitatea  acesteia...

Mircea