-----------------------------------
Abel Cavași
13 Aug 2007 16:26


-----------------------------------
E prima data cand citesc despre giroscop asa ca am o nelamurire.Ovidiu, dragul meu, dacă este, cu adevărat, prima dată când cite&#537;ti despre giroscop &#537;i, deja, ai &#537;i remarcat această mică problemă, atunci e&#537;ti un observator foarte fin al acestor lucruri. Dacă a&#537; fi fost profesorul tău, &#539;i-a&#537; fi dat un zece mare, cu îmbră&#539;i&#537;ări! Multe, multe felicitări &#537;i mult succes în via&#539;ă! Î&#539;i mul&#539;umesc nespus pentru că te preocupă asemenea probleme fascinante!
Intrebarea e . De vreme ce giroscopul se va roti in jurul lui OZ va avea un moment cinetic Jz cu aceeasi orientare ca si omega. Acesta se va aduna vectorial cu momentul cinetic Jrot de-a lungul lui OX.  Dar teorema variatiei momentului cinetic zice dJ/dt=MÎntr-adevăr, apare &#537;i un este neglijabil în modul fa&#539;ă de mult mai mare decât viteza unghiulară de precesie Parerea mea e ca , cel putin pentru inceput , giroscopul va efectua o rotatie in jurul lui OY , pentru a compensa Jz . E asa sau mia scapat ceva ?Într-adevăr, &#8222;pentru început&#8221;, [TeX]\vec{J}_{rot}[/TeX] &#8222;se apleacă&#8221; pu&#539;in pentru a compensa ceea ce s-a neglijat în modulul lui [TeX]J_z[/TeX].

Încă mă mai îndoiesc că e&#537;ti în posesia unei min&#539;i atât de profunde, dar asta nu înseamnă că îndoiala mea va &#539;ine mult :).