-----------------------------------
dreammer54
13 Mar 2018 18:43


-----------------------------------
Am terminat treaba. Gata!
Bineinteles, acum ploua cu galeata aici...
Tavita de pe spider are laturile de aprox.150 mm.lungime.
Suporturile axelor pt.spider, cele de pe.picioarele trepiedului, sunt de la role.de mobila, 1 leu/buc.,fixate cu holtsuruburi pe trepied. Daca vor aparea probleme in timp, scot holtsuruburile, pun epoxy in gauri si eventual holtsuruburi mai mari.
Axele sunt suruburi de 5x70. Am vrut de 80, am folosit ce am gasit. In capat, suruburile sunt blocate cu o piulita autoblocanta.
De o parte si de alta a bratelor spider-ului am pus bucati de teava (vezi "bucse" de mai jos), pt.ca bratele spider-ului sa stea fix pe centru, sa nu se miste stanga-dreapta pe ax.

Piesa din mijloc e din 3 coltare/L-uri, indoite cu patentul pana la un unghi de 120 grade (unghiul desenat pe o foaie de hartie; indoiam, verificam cu piesapusa pe hartie, ajustam pana a iesit ce trebuia).
In lemn, in gaurile prin care trec suruburile-axe am pus bucse, ca sa nu se macine lemnul si sa nu capete joc in timp.
Bucse = bucati din teava de Al., D=6 mm., d=5mm., taiate la dimensiunile necesare.
Bratele spider-ului: lemn de cires, dimensiuni aprox.15x30x210 mm.
Totul acoperit cu lac lazura Kober pe baza de apa, culoare...am gasit pin antic (no comment). Eu in general sunt adeptul lacului incolor pentru leme frumoase - adica aproape orice lemn, mai putin brad, pin. Dar in cazul asta rezultatul final se potriveste cu culoarea trepiedului.
 
Tavita, desi pare micuta, cred ca va fi suficienta.
Pe de o parte trepiedul a castigat mult in stabilitate, pe de alta parte, nu cred ca voi aduna mai mult de 3 oculare si un barlow, asa ca...tavita e ok asa cum e. Oricum, fiind din placaj de 4 mm., nu dureaza mult sa fac alta.

Multumesc.