-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Mar 2018 21:10


-----------------------------------
Alexandru

Bine ai venit pe forum.
Eu am sa-ti spun ce as face  in locul tau.
Iau in calcul bugetul tau de maxim 3000 lei.

1 ) Pentru observatii de acasa ,din Bucuresti , fie din Parcul IOR ,fie din balcon , as proceda ca si colegul nostru dreamer54 si as lua un telescop de 130mm , care ar ''fuma'' 900 lei din buget :

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=17396&start=0

2) Pentru observatii de la parinti , din conditii mai bune , as cumpara un dobsonian adevarat ,cu tub complet de 200mm F/6  dar second-hand , acesta va costa cam 1200 lei

3) Din diferenta ramasa , as cumpara , tot de pe forum , un ocular Plossl de 25mm ,un Plossl de 10mm si un Plossl de 6mm.

(Uita deocamdata de Barlow , alegoric vorbind...inainte de a participa la curse ,e necesar sa invatam sa circulam corect cu viteza legala).

Varianta plimbarii unui dobsonian in mana , pe distante mari , nu va functiona.
Plimbatul  unui dob de 200mm intre apartament si parc se poate face dar te vei satura rapid de acest sport.

Pastrezi ocularele Super de la fiecare telescop.
S-ar putea sa uiti sa duci sau sa aduci setul  mai bun Plossl si deci sa eviti sa ramai fara rezerve.
As tine cont si de sfatul lui Herr_Alien ,poti supravietui fara Cheshire.

Precizare (ca sa stii ca nu-mi dau cu parerea ci am fost in situatia ta) : am locuit la bloc la etajul VII ,am facut observatii de pe balcon si am plimbat ani de zile , prin parc si pe faleza Muresului , un dobsonian de 160mm.
Dupa 5 ani am cam renuntat la dobul de 160mm si am preferat un telescop de 125mm  care nu ma obliga sa fac Sumo ori de cate ori voiam sa fac observatii.
In primii sase ani de telescopie am colimat cu capacel , abia apoi mi-am confectionat un Cheshire -fara laser - pe care-l folosesc si in ziua de azi.

Iti doresc succes maxim ,Mircea