-----------------------------------
mns
22 Mar 2018 12:07

Scurtare tub luneta 80/ f=600 pt binoviewer
-----------------------------------
Ziua buna.

Cum zice si topicul, m-am apucat (deja) sa scurtez tubul micului refractor pe care il detin (un acromat Starsky D 80 mm f 600) pentru a putea fi folosit cu binoviewer. A decis asta caci am achizitionat la un pret OK un bino Seben, similar la constructie cu cel Orion, Celestron etc. Probabil un pic mai jos in calitate, dar... e binoviewer de incepator.

Am scurtat tubul cu vreo 40 mm deja, si cu diagonala pe 2", si un ocular Radian de 12 mm, abia ajunge in focus la capatul cursei focuserului. 
Nu mai tin minte la ce valoare ajungea in focus inainte de a scurta tubul.

Cu binoviewer nu ajung in focus, ar mai trebui scurtata calea optica.
Eventual as putea scurta calea optica daca folosesc o oglinda diagonala pe 1,25" sau o prisma cu adaptarile care trebuiesc. Nu detin niciuna dintre cele enumerate mai sus, doar 2 diagonale pe 2".

Bineinteles ca mai pot scurta tubul si mai mult, dar nu as vrea sa o fac daca nu trebuie, vreau sa folosesc luneta si fara bino.

Poate m-am grabit (cu siguranta am facut-o) si va cer acum parerea pt rafinarea proiectului.
Poate ma poate ajuta un coleg din zona Arges cu o diagonala pe 1'25 de imprumut cateva minute, sa vad daca cu o diagonal dpe 1.25 ajunge in focus.


De asemenea, daca va pot fi de ajutor, pot sa fac prelucrarea mecanica la tuburi pt colegii din zona, daca il insemnati inainte.
Poze diseara in postul n# 2.

Toate cele bune si cer senin!
Tudor