-----------------------------------
ncn
31 Mar 2018 14:11


-----------------------------------
Intervin si eu hop top. Tot aud si citesc faptul ca nu exista instrument bun la toate! Din punctul meu de vedere exista astfel de instrumente dar sunt scumpe. In general telescoapele de tip cassegrain (Schmidt,  Ritchey-C. Dall-K si mai putin Maksutov) de marimi medii si mari ofera posibilitatea de folosinta la observatii si astrofotografie de orice tip. Dati-mi voie sa contrazic aceasta conceptie care se dezvolta tot mai des in randul astronomilor amatori ca daca vrei sa urmezi doar un anumit gen de astronomie trebuie sa uiti de altul. Total gresit. Da, pentru bugete mici la vizual recomandam clasicul dobson sau un refractor acromat. Pentru astrofotografie (planetara sau DSO) recomandam newtonuri sau refractoare ED respectiv APO ..tractate" pe monturi cat de cat decente. In timp am observat lipsa review-urilor legate de telescoapele catadioptrice. Repet, instrumente medii si mari de la 200 mm in sus. Recunosc, sunt pasionat de acest tip de telescop deoarece exact acest lucru care-mi pare repetat in mod persuasiv, ca nu exista telescop bun la toate, e o greseala. Va rog sa ma contraziceti! Aceste instrumente se bucura de o plaja de lungini focale extrem de atacabile, plecand de la F2. Colimarile sunt stabile, constructiile sunt robuste, aperturile sunt mari, contrastul imaginii este extrem de bun si nu exita aberatii optice. In ultimii ani au fost dezvoltate astfel incat sa dispara efectul de vignetare sau problemele de planeitate a imaginii.  Da, sunt scumpe si nu sunt la indemana oricui, dar invit oricand si pe oricine sa compare ceea ce ofera un SCT in dauna instrumentelor usor vandabile si la indemana oricui. Nu ma intelegeti gresit, dar vorbesc in cunostinta de cauza. Am inceput ca toata lumea, stangaci, pot sa zic chiar naiv si am castigat oaresce experienta trecand din telescop in telescop, experientand pe buzunarul meu ce ar fi mai bun. 
Doresc sa inchei si sa intaresc cele spuse deseori de colegul nostru Mircea Pteancu si anume, telescopul ideal este cel pe care il folosesti cel mai des! Degeaba este mare, bun, profesional, dar sta depozitat ca-i greu de manevrat, pretentios si sinuos. Nu trebuie uitat ce inseamna a te pregati, a te deplasa cu instrumentarul, ce inseamna o punere in pol, o aclimatizare, un setup si alte cele. Concluzia mea este ca DA, exista telescop bun la toate, dar necesita investitii serioase, dare de mana, experienta, timp, loc si chef. Recomand incepatorilor sa participe la intalnirile organizate periodic, sa arunce un ochi prin mai multe instrumente si sa faca singuri alegerea telescopului mult dorit. 
Va rog nu ma credeti pe cuvant!

Multumesc. Cer senin tuturor.
Catalin :D