-----------------------------------
Mircea Pteancu
31 Mar 2018 17:22


-----------------------------------
Catalin

Am citit cu atentie cele scrise de tine si care sunt lucruri la care (si) tu ai meditat indelung.
In acelasi timp sunt de acord si nu sunt de acord cu tine.

Nu sunt de acord ca ar exista telescop bun la toate si un exemplu concret va ilustra acest lucru.
Telescoapele Schmidt-Cassegrain comerciale au un raport F/D = 10.
Am citit foarte putin despre telescoapele Ritchey-Chretien dar despre ele asa imi amintesc ca au F/D=8.
Primele sunt folosite pe larg si la observatii vizuale si la astrofoto de camp mic ,unele pot fi modificate pentru astrofoto de camp larg intr-o formula optica in care se renunta la amplificarea data de oglinda convexa Cassegrain.
Despre telescoapele R-C stiu ca sunt folosite doar la astrofoto ,nu si la observatii vizuale.
Cu aceste telescoape nu poti obtine insa campurile mari specifice telescoapelor RFT.
Este imposibil sa obtii cu ele campuri de la doua grade in sus, ele sunt limitate la campuri medii de la un grad in jos.
Deci astfel privind lucrurile nu sunt telescoape ''bune la orice'' ,la observatii RFT in nici un caz.


Pe de alta parte , cel putin telescoapele SCT ,pot fi folosite pentru observatii din orice domeniu.
De fapt sunt cele mai versatile telescoape.
Prin aplicarea unor grosismente potrivite , orice telescop SCT poate fi folosit si la observarea obiectelor DSO.
Piedica principala in observatiile DSO o constituie gasirea obiectelor ,daca ele sunt gasite pot fi observate foarte bine si cu telescoape F/D=10 si chiar mai lungi.
Iar la observatii planetare ,de stele duble , selenare , focala mai lunga constituie chiar  un avantaj.
Vor fi unele obiecte care nu vor fi observabile cu un SCT :nebuloasa ''America de Nord'' in intregul ei , Mel111 si chiar si Pleiadele care au peste doua grade diametru.
Dar orice telescop are asemenea limitari.
Daca am lua ca etalon o asociatie de stele O-B din Monoceros cu dimensiunea de 8 grade , doar unele binocluri - si acelea mici - sunt capabile sa o cuprinda.
Daca privim deci lucrurile in acest fel , sunt de acord ca  telescoapele SCT sunt ''bune la orice'' (postarile nenumarate de pe forumuri o confirma).

Daca am vrea sa fim rautaciosi am spune ca toate acestea sunt doar piedici mentale pe care amatorii si le pun singuri.
Dar nu vrem sa fim , orice telescop de calitate decenta poate fi folosit pentru orice tip de observatie...daca va fi folosit cu adevarat.
Trebuie sa admitem ca acele observatii vor fi limitate de tot felul de factori.
Influenta acelor factori va fi mai puternica la unele tipuri de telescoape decat la altele.
Dupa conditiile meteo insa , influenta cea mai negativa o are lipsa vointei si dorintei de a observa,fie vizual fie fotografic.
Scarpinatul telefoanelor si statul pe internet nu inlocuiesc observatiile reale.

Mircea