-----------------------------------
ncn
31 Mar 2018 19:57


-----------------------------------
Corect. Exemplele date de mine nu vor intra in campul observational dar pot fi fotografiate in intregul lor. Telescoapele SCT pot fi transformate in veritabile astrografe folosind adaptoarele HyperStar care fac fotografie in focarul oglinzii principale. Sa nu uitam ca folosirea unui reducator de focala transforma deasemenea tubul intr-un f6. Un traseu F10 nu impiedica absolut deloc observatiile. Nu trebuie uitat ca apertura telescoapelor este principala piedica si nu lungimea focala. In postarea mea nu m-am facut pe deplin inteles  pentru ca sunt cu gandul doar la fotografie. Imi pare rau de asocierea celor trei tipuri constructive de telescoape cu observatiile, fiind ici colo confuz. 
Dupa cum m-am exprimat si in alte topicuri, prefer fotografia chiar daca nu este procesata si super editata in detrimentul observatiei la ocular, deoarece ochiul nu vede acolo unde cipul camerei triumfa. Raman la parerea ca un SCT este mult mai versatil decat toate telescoapele folosite de catre astronomii amatori. Nu o spun cu rautate, sunt total dezinteresat de aceasta problema. 

Fara a deranja, dar gasirea obiectelor tine si de gustul fiecaruia. Ma refer la secolul acesta si anii care-i traim, in care pentru gasirea un obiect pe cer trebuie apasat pe cateva butoane. Cel putin in cazul meu recunosc ca nu am alta modalitate. Cu tot respectul pe care vi-l port stiind ca sunteti pasionat sa descoperiti neajutat de electronice obiectele dorite, dar in lumea asta pusa pe fuga prefer un maraton de observatii in cele cateva ore sau minute pe care cerul mi le rezerva in putinele nopti din an. Sa nu cumva sa credeti ca-mi displace statul la ocular. Combin cele doua pasiuni (vizual si foto) in functie de magnitudinea obiectelor vizate. 

In legatura cu pieptanatul telefoanelor, se pare ca a devenit un fenomen care pe nici eu nu-l inteleg desi incerc sa deduc printre randuri.

Revenind la discutia de baza, subiectul era acel telescop care numai cartofi prajiti nu facea. Un lucru este clar, un buget de 1000 de lei este insuficient pentru ce si-a propus initiatorul acestui topic. Mai lipseste un zero la suma propusa pentru achizitionarea a catorva second-uri si a incerca ceva foto la focar. Intaresc la fel ca Erwin ca trebuie uitat de acest sport la inceput. In limita acestor bani, m-as axa pe un dobson cu apertura maxima posibila si as lua-o pas cu pas, dar nu inainte de a studia si experimenta cu ochii si mainile proprii.

Sfatul meu, nu cumpara fara sa incerci oricat de laudata este oferta!

Catalin