-----------------------------------
Fly78
03 Apr 2018 21:52


-----------------------------------
Revin cu primele impresii dupa noaptea trecuta.
As dori sa incep,pentru cei care nu stiu,cu ceva informatii despre ocularul Dollond.
A fost conceput de John Dollond care a patentat dubletul acromat.
Prin 1700 si ceva,numele lui a devenit sinonim cu telescopul(ceva de genul XEROX sau KODAK pentru noi)
Schema optica a ocularului o gasiti aici https://www.cloudynights.com/uploads/monthly_12_2017/post-248167-0-58151400-1514585834.png
Am aflat despre ocular dintr-un topic de pe CN si am ramas un pic pe ganduri 
Nu stiu daca e voie(daca nu rog un moderator sa-l stearga) https://www.cloudynights.com/topic/603355-playing-with-some-really-simple-eyepieces/
Ma intriga neajunsurile cu care se cofruntau astonomii amatori din secolul XVIII,simplitatea ocularelor si felul in care observau.
Recunosc ca sunt un impatimit al stelelor duble, mi s-a pus pata pe Sirius B si nu ma las pana nu reusesc o separare cu refractorul meu(TS80/560 ED),am inteles pe undeva ca in conditii atmosferice foarte bune un 80 e de ajuns.Pana permit conditiile lucrez la oculare simple.
Dar sa revin la observatii
Am inceput cu Pleiadele: nu intra toate in camp,stelele sunt punctiforme in centru,contrast bun 
Betelgeuse:culoare portocalie,frumoasa
Sirius:bineinteles ca frigul si vantul imi umezesc deja ochiul si nu pot observa obiectiv(bifez-cu revenire)
Polux:culoare galbena,frumoasa
Trec un pic prin Leo triplet: cu Hyperionul de 24 (23X) le gasesc (NGC-ul foarte slab),confirm cu Delos 17,3 (32X).Schimb cu Dollond- M65 si M66 incap in FOV si se vad un pic mai luminoase(ma asteptam focala fiind mai mare de 24 mm) insa nici urma de NGC
54Leo:Separ cu Hyperion de 10(56X)lejer.Pun Dollondul cu Barlow 2,5XGSO,separatie reusita-spatiu mic negru intre componente.Compar cu Delosul de 17,3-aprox aceeasi separatie asa ca deduc o focala aproximativa a ocularului intre 35 si 40 mm.
Ma intorc la Sirius: apar varfuri in functie de pozitionarea ochiulu dar daca stau nemiscat imaginea e buna,incerc cu barlow dar nu sper la separatie(stiu deja focala ocularului-o sa incerc curand sa-mi fac unul de 10 mm)
Si termin cu Luna: se incadreaza perfect in fov(cei aprox 75 % fara distorsiuni a ocularului),imaginea este clara,luminoasa,cerul langa Luna este negru mat si fata de Hyperionul de 24 culoarea este mai calda.
Deocamdata ocularul ramane in configuratia asta (vreau sa-l probez la roiuri globulare si la planete) si ma apuc de focale mai scurte.
Multumesc de rabdare,va tin la curent.