-----------------------------------
jimao22
04 Apr 2018 21:52


-----------------------------------
Ai fi uimit sa vezi ca acesta are o viteza aparenta pe camera. La prima vedere, fara sa stai prea mult pe ganduri, ai tendinta sa zici ca fiind geostationar, are o pozitie fixa pe cer. Dar uiti ca e GEOSTATIONAR, deci pozitia lui e fixa relativ la o pozitie de pe Pamant. Deci, in miscarea diurna a Pamantului, el se roteste odata cu acesta si are o miscare lenta printre stele. Eu am patit de multe ori chestia asta si am fotografiat (mai ales cand faceam expuneri scurte, de proba la ghidaj sau alte chestii similare) sa vad obiecte care se misca relativ repede pe cer, dar nu chiar atat de repede - le lua circa 1-2 minute sa treaca printr-un cadru de 30 de secunde de arc. Mai exact, 0.25 grade/minut sau 15 arcsecunde/minut, adica exact viteza de rotatie a Pamantului (360/24/60=0.25).

Relativ la ce spuneai tu Mihai mai inainte, despre rezolutia pe care o are telescopul tau - ca nu poate vedea decat nu stiu ce obiect, nu stiu cat de mare, la o distanta asa de mare, cat ar fi pe o orbita superioara... Rationamentul e total gresit. Daca ar fi sa ne luam dupa el, nu am mai vedea niciodata stele, fiindca acestea sunt muuuuult mai mici unghiular vorbind la mii si zeci de mii de ani lumina decat este un satelit de cativa metrii pe orbita, chiar si ea geostationara. Pune mana pe creion si calculeaza. Desi este sub rezolutia set-up-ului tau optic, el se vede fiindca este o sursa de lumina, chiar daca reflectata. Aici nobody iti poate explica mult mai bine despre criteriul Nyquist si alte chestii de optica ce duc la aceasta concluzie. Nu sunt nici macar semi-expert in optica - o stiinta care nu ma pasioneaza, desi ma pasioneaza rezultatele acestei stiinte, adica telescoapele, dar sunt convins ca am dreptate aici.
Si pune viteza aia cat trebuie, adica minim 7.9 km/sec si vezi apoi ce inaltime iti da, nu invers.
Daca vrei o formula, atunci iat-o:
V= omega x R, unde omega e viteza unghiulara in radiani/sec, viteza e in metrii/secunda si raza e in metrii.