-----------------------------------
zoth
07 Apr 2018 18:09


-----------------------------------
Ieri pe timpul zilei cerul a fost acoperit de nori albi, un prilej bun sa verific optica noii lunete militare la capitolul lumina parazita. In momentul in care vizezi o tinta indepartata situata pe fundalul alb al norilor in instrument intra suficienta lumina parazita astfel incat sa poti face comod aceasta evaluare.
Optica s-a prezentat bine pana cand am ajuns la ocularele solide SS si TH. Cu ele imaginea pierdea usor din contrast si parca devenea mai albicioasa. Mi-am adus aminte instant ca lentilele acestor oculare nu au marginile inegrite. E clar ca mi-am gasit activitate pentru restul zilei  :D 
Am inceput cu cele doua oculare SS la care le-am vopsit cu negru canturile lentilelor apoi le-am pus la uscat. Mai tarziu pe seara le-am asamblat si azi le-am supus din nou la teste. Imaginea a revenit la contrast normal si a scapat total de tenta albicioasa. Sunt foarte multumit de rezultat pana acum insa va trebui sa mai fac un test pe Luna aflata macar la patrar sa vad cum se comporta si noaptea pe o tinta luminoasa.
Tot azi a fost si randul ocularului TH de 15mm sa suporte operatia de vopsire. Pentru ocularul TH de 12mm operatiile vor fi ceva mai complicate, va trebui sa dezlipesc lentilele, sa le relipesc si apoi sa le inegresc marginile intrucat am vazut in planul focal 2-3 firisoare de praf prinse in sudura lentilelor.