-----------------------------------
dreammer54
09 Apr 2018 11:08


-----------------------------------
Am iesit azi-dimineata la observatii.
Am scris aici ce am vazut: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=176863#176863

In topicul asta o sa scriu acum cate ceva despre telescop.
Sa incepem cu ocularul de 6 mm.UWA Goldline.
L-am desfiletat,  e format din 3 parti: piesa de ochi, piesa cu barlow si un tub distantier.
Asta din urma era negru lucios. Am decupat niste carton negru mat si l-am bagat in tubul distantier.
De flare tot nu am scapat, cand am avut stalp in stanga -fata (ora 10 pe ceas, sa zicem). Dar Luna parea sa aiba contrast mai mare, iar Saturn s-a vazut chiar frumos.
Oricum, ma gandesc serios la un Baader Classic Ortho de 6 mm...cu tot cu relieful lui ocular mic!!! Si la barlow-ul de 2,25, tot de la Baader. Ei spun ca se poate folosi fie ca un2,25x, fie ca un barlow de 1,3x. Asta ma incanta, 6 mm.cu barlow de 1,3 mi-ar da 140x, numai bun pentru multe seri, zic eu.
Pe.de alta parte, ma intreb daca 130/650 si planetele merita atatia bani...si daca, in aceste conditii, diferenta de calitate intre un HR Planetary (Skywatcher sa zicem) de 4 mm. si un orthoscopic de 6 mm.+barlow iar ar justifica si diferenta de pret (dubla, daca socotim si barlow-ul).
Nu mai vorbesc de confort...

Daca va uitati la ultimele.poze postate de mine aici, o sa sesizati ca am modificat din nou (pentru a cata oara?!?) montura.
Pe de o parte, am schimbat centrul de greutate (am montat bratul vertical mai aproape de centru), pe de alta parte am renuntat la coltarele metalice mari (niste porcarii grele.si care nu ajutau deloc la atenuarea vibratiilor). Le-am inlocuit cu baghete/leaturi din lemn de cires. Am pastrat, totusi si 2 coltare metalice, dar mai mici si mult mai usoare...asa, pentru siguranta suplimentara.
A rezultat ceva mult mai usor si mult mai stabil. Imaginea nu mai vibreaza asa de mult, la 108x se stabilizeaza in 2 secunde.

Mai greu e cu focuserul helicoidal. La una din iesirile anterioare, l-am uns cu putin Strugurel si s-a cunoscut in bine.
Aseara nu am mai facut asta si ar fi trebuit.
O sa cer de la.farmacie "Strugurel pentru telescop", sa fie mereu in geanta telescopului :) !

Am dat gres cu pozitionarea cautatoarei. Dezeschilibra atat de mult telescopul, incat am fost nevoit sa renunt la ea azi-dimineata, la observatii.
Totusi, m-am descurcat f.bine si fara cautatoare optica, asa incat cred ca o sa renunt la ea. Insa o sa mut talpa in alta pozitie pe tub. Stiu, asta inseamna alte.gauri, dar...se rezolva, nu cred ca va fi nici o problema daca mai dau 2  gauri in tub.
Totusi, indiferent de rezultat, astea vor fi ultimele gauri date in tub, alfel chiar ca il fac sita.
Peste gaurile vechi o sa pun niste banda izolatoare pentru electrice.
Fiind un telescop de camp larg, ma asteltam sa ma descurc si fara cautatoare optica, numai cu RDF-ul si cu un ocular de focala lunga.

Dupa ce repozitionez talpa pe tub, o sa incerc totusi sa ma mai joc cu cautatoarea optica, desi nu cred ca ii voi simti lipsa, asa cum.am scris mai sus.

Va multumesc.