-----------------------------------
iulian90
15 Apr 2018 16:40


-----------------------------------
Buna ziua tuturor. 
Azi m-am ales si eu cu un ocular de tip Huygens de calitate, cu constructie integral metalica, de la talcioc l-am cumparat. :)
Este de 6x, adica cu distanta focala de 41,6mm, are un camp aparent redus,dar clar pana la margine, mai ales folosit cu instrumente cu raport F/D mare si, intr-adevar, aproape fara cromatism traversal, deci ofera o imagine decenta, dar mai mult pe instrumente cu raport focal mare. 
Are diametrul barelului de 23,2mm ,posibil sa fie pentru microscop si nu mai are nicio inscriptie pe el in afara de cea cu "6 x", nu stiu daca e romanesc (IOR) sau nemtesc. Ambele lentile ale ocularului sunt incastrate in celule din bronz vopsit in negru ,ce au fiecare cate un filet exterior si se infileteaza pe capetele barelului,care au filet interior. Ce am remarcat la acest tip de ocular este amplasarea diafragmei de camp intre lentilele ocularului si nu inaintea lentilei de camp, practic acolo,intre lentile se afla planul focal al ocularului.
I-am facut o adaptare temporara pe standardul de 1,25" si l-am testat deocamdata pe luneta de 45mm cu raport F/D  de 12, pe obiecte indepartate la lumina zilei. :)
Diseara o sa-i fac testul pe cerul instelat, sa vad cat de bun este un astfel de ocular.