-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Apr 2018 22:59


-----------------------------------
Azi , 18 Aprilie , Luna iluminata 9% s-a aflat  in apropierea aparenta a planetei Venus , a Pleiadelor si a stelelor din Taurus ,indeosebi a lui Aldebaran.
Nu a fost vorba de o conjunctie in sensul strict al cuvantului deoarece distantele reciproce dintre astrii au fost mai mari de 5 grade.
Dar a fost un spectacol ceresc foarte frumos.
Situl Earthsky ne spune ca din anumite zone geografice ,aflate mult mai la Nord de latitudinile tarii noastre ,urmeaza sa se vada ocultatia lui Aldebaran de catre Luna.
Folosind ''sapuniera'' mea Nikon Coolpix S3300,montata pe trepiedul Velbon , am facut o serie de fotografii ale configuratiei astrilor mai sus pomeniti.
Am facut si observatii cu ochiul liber , Pleiadele au fost abia vizibile ,Luna ,Venus si Aldebaran s-au vazut bine , in ciuda unor nori cirrus subtiri.
Prin binoclul galilean Hapo Lord  3.6x40mm , pe Luna se vedeau contururile marilor si oceanelor selenare in lumina cenusie foarte intensa.

In poze ,astrii ocupa pozitiile urmatoare : Venus in dreapta jos,Luna -centru stanga, Aldebaran- stanga sus iar Pleiadele se vad la verticala ,deasupra lui Venus.

Mircea