-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Apr 2018 20:10

Star-Party la Maltaret , padurea Ceala , Arad
-----------------------------------
Astroclub ''Galaxis'' ,Arad.
Star-Party de Vineri , 20 Aprilie 2018: 

Locul actiunii :
Malul vestic al Baltii  Maltaret din padurea Ceala , de langa Arad.
Spre Est se vedeau cateva becuri de la restaurant , spre Sud se vedea la mica inaltime cupola de poluare luminoasa a Timisorii dar conditiile per ansamblu au fost foarte bune.
Fara ochelari , am vazut opt sau noua stele in roiul Melotte 111. 


Participanti :
Armand Popa cu dobsonian Seben 8 inch F/5+ luneta 70mm , Csaba (prieten si coleg al lui Armand) cu dobsonian Skywatcher 8 inch F/6 si  Mircea cu dobsonianul ''Toleascop'' 200mm F/6.16 .
La inceputul observatiei a participat si Nicu Balica iar in cursul serii am fost vizitati de  un alt prieten al lui Armand ,insotit de doi copii.

Lista obiectelor observate am pus-o  aici ,vezi postarea  din 22 Aprilie ora 19:13  :

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=15044&start=1110

Asteptand lasarea intunericului , am discutat cu Nicu Balica despre stadiul construirii observatorului sau si al pregatirii echipamentului pentru astrofoto.
Observatiile propriu-zise au fost agrementate cu un antrenament in grup in cadrul caruia cele trei telescoape Dobson au parcurs simultan  traseul de la steaua 34 Vir ,prin M60-M59-M58 etc pana la Lantul de galaxii Markarian.
O nota vesela a adaugat  participarea copiilor la observatii.
Observatiile au durat de la ora 21:00 pana in jurul orei 00:15.
Au fost observate 39 de galaxii +nebuloasa M42 + stelele duble-multiple (Trapezul lui Orion+Sigma 1689+Castor ) +nebuloasa planetara M97 + planetele ( Jupiter+Venus ).

Mircea