-----------------------------------
Stille
15 Mai 2018 14:08


-----------------------------------
Cred ca cel mai important, la inceput, este sa-ti formezi deprinderile de observatii - disciplina de a-ti face liste de observatii, de a iesi la stele in noptile bune, locuri de observatie aproape de unde traiesti etc. Sa gasesti loc in viata ta pentru observatii astronomice, ca sa spun asa. 

Eu asta as recomanda sa o faci cu un binoclu - e instrumentul cel mai usor de folosit si de transportat, si va ramane util indiferent de telescoapele luate mai tarziu. Eu fac observatii numai cu binoclul de aproape un an, si mai am mult, mult pana sa epuizez posibilitatile instrumentului ;) Cu un binoclu de 10x50, un trepied foto si un adaptor in forma de L iesi la vreo 5-600 de lei.

Daca vrei neaparat sa incepi cu un telescop, cauta ceva cu raport focal mic - asta iti va da un camp vizual mai larg, ceea ce va face obiectele mai usor de gasit. Eu intentionez sa-mi iau un Skywatcher Heritage 130/650 mai tarziu - colegul dreammer54 face niste observatii interesante cu el, iar telescopul in sine e foarte portabil (avand un tub ...telescopic :)) ) si destul de puternic pt dimensiuni/pret (~900 lei telescopul, plus pretul unui trepied + montura, in caz ca nu vrei sa observi cu el pus pe masa din balcon)

Dar daca ai masina si posibilitatea de a merge la observatii cu ea, un dobson 200/1200 nu-i chiar atat de greu de folosit. Pe aici, prin Iasi, am vazut vreo cateva, tot Skywatchere - carate pe tot felul de coclauri (si nu chiar in masini zburatoare), folosite la observatii cu publicul... sunt solide, montura Dobson e foarte intuitiv de folosit, si n-am vazut sa-si bata lumea capul prea mult sau prea des cu colimarea, deci se rezolva si asta cu experienta. Iar calitatea imaginii e de necomparat cu cea oferita de o apertura mai mica. Nu m-am uitat prin vreun Omegon sa-ti spun daca-s bune sau nu, dar luat SH, un dobsonian de dimensiunile respective ar costa in limita bugetului tau si pentru alti fabricanti. Asta e o dimensiune destul de populara de telescop, apropo, deci daca stai cu ochii pe sectiunea Vinde, probabil nu va trebui sa astepti prea mult pana apare ceva :)

Edit: a, si sa stii ca 20kg e greutatea pachetului livrat. Un dobsonian din asta se transporta in 2 bucati usor de separat - tubul in sine (~12kg) si montura (~6) - deci daca poti cara sacosele de cumparaturi din supermarket pana in portbagaj si din portbagaj pana in casa, te descurci si cu telescopul.