-----------------------------------
Doru Dragan
24 Aug 2007 16:05


-----------------------------------
Spre deosebire de Schmidt, lama Maksutov e un menisc slefuit sferic. Asa zice teoria :) Acuma la Rubinar apar doua meniscuri. Deja nu ne mai putem baza strict pe teorie :( Tavi S. vrea sa spuna ca poate lamele alea nu sunt slefuite chiar sferic :) Adica sunt asferizate pentru a compensa aberatii. Nu prea cred ca se poate ajunge la vreun rezultat gandind "logic si/sau matematic" un sistem optic compus din doua meniscuri (?) o oglinda principala (sferica/parabolica) si o oglinda secundara (eliptica/hiperbolica). Deja sunt prea multe componente. Rusii cand au proiectat acest instrumet au facut la calcule de le-au sarit capacele sau au avut si ei vreun program de proiectare/optimizare optica. Fara asa ceva si fara un banc de test optic nu se pot face decat tot felul de speculatii fara finalitate.
Din cate stiu eu, slefuitorii parabolizeaza prin adancirea centrului. Teoretic se poate si prin turtirea marginii dar toata lumea se cam fereste de asa ceva pentru simplul motiv ca la margine e mai delicat de umblat. E suprafata mai mare si cel mai comun defect al oglinzilor e marginea rabatuta. Tavi poate sa spuna mai multe la acest subiect.
Instrumentul e clar un obiectiv foto. Faptul ca unii se straduiesc sa-l foloseasca vizual nu inseamna ca e bun de asa ceva. Din calcule, Tavi S. v-a spus mai demult ca obstructia e pe undeva pe la 40%. Constructiv. Nu se poate altfel. Ca atare nu prea are de unde sa dea contrast :(