-----------------------------------
Tavi F.
24 Aug 2007 16:49


-----------------------------------
Eu stiu din Matei Alexescu si din Texereau ca parabolizarea fizica a unei oglinzi sferice se poate face ori prin turtirea marginii ori prin adancirea centrului oglinzii (Laboratorul Astrofizicianului Amator/pag 61, Texereau/fig 12). 
Intrebare: pe cale optica nu putem aplica ambele procedee? si cum crezi ca s-ar putea infaptui ele?
te rog sa-mi raspunzi (daca vrei). 
Aplicarea ambelor variante simultan? E mai greu, s-ar putea face prin retusare. Adica aplicarea pe polisor a unor forme din hirtie, urmata de presarea la cald. Lucrul se va desfasura folosind curse normale, zona de actiune minima va fi pe raza r=0,707*rmax. Tot in genul asta, dar in sens invers se realizeaza placile corectoare Schmidt.
Eu nu am aplicat niciodata metoda asta.

Din metodele prezentate de M. Alexescu, cea mai indicata o consider a fi cea de efectuare a curselor lungi in zig-zag, caz in care actiunea maxima e in zona centrala, scazind treptat spre margini. (ar mai fi cursele circulare experimentate de mine  :D )
Sigur, in urma compararii aberatiilor longitudinale zonale cu cele teoretice, pentru directionarea lucrului pe zone se aplica tot felul de procedee.