-----------------------------------
Adrian09
03 Iun 2018 13:47

Observatii cu  dobson 153/1200
-----------------------------------
Salutare, 

Joi seara m-am hotarat asa pe nepusa masa sa fac o iesire cu telescopul, am ales un loc aproape de mine la  15km de oras langa un rau. Cerul cu destul de multi nori dar nu a contat, dorinta era mai puternica decat seeingul :)

Am ajuns pe zi, pe la ora 20:30 , soarele era rosiatec si destul de mare ,montat filtru solar si norocul mi-a suras, doua pete destul de lunguiete si subtirele care se jucau pe soare ascunzanduse dupa noriI care treceau cu repeziciune prin fata soarelui , prima oara cand le vad , pana acum cand ma uitam era doar o pata foarte mica intr-o parte. Multumit de ce am vazut, astept un timp si dintre nori apare Venus , galbui si in faza ,mi sa parut mie, incarcand mai multe mariri am decis ca cel mai bine se vede prin 15x goldline 

 Tinpul trece , incep sa apara si alte stele , Spica mare si luminoasa ma incanta cu stralucirea ei ,  apare Jupiter de neegalat in detalii , multe benzi ,  patru sateliti aproape in linie, pentru o perioada dispar norii si atmosfera se linisteste , se vad dungile maronii foarte bine , am numarat cinci, si cred ca sa vazut si marea pata , fiind absorbit de frumusetea lui, abia dupa doua zile am realizat ca era marea pata :), 

Astept sa se mai intunece si dupa multe stele duble altele rezolvate cu 25, altele cu 10 , ma indrept catre Corbul si caut M104 , star hopping, vad cele doua asterisme si apare galaxia, foarte slab, doar centrul se vedea un glob de lumina slaba si umpic din laterale   , nu este momentul sa o vad , mai incercam si in alte zile,apoi ma indrept spre  carul mare , incerc sa caut langa steaua din coada doua galaxii , fiind spre zenit mi-a fost foarte greu sa ma uit prin cautator si sa pozitionez tubul ( mi-am spus in gand "punete pe treaba si fa montura :) " ) dupa ce am ramas cu dureri de spate , am renuntat :( , trecem mai departe , verific aplicatia si vad steau Vega , "heeei aici este ring nebula " suna in capul meu , zis si facut , star hopping si WOW o nebunie de sentimente ma cuprind ,sa vazut de minune ! Cerculetul albicios cu nuante de gri imi descanta privirea si mintea ! 

Trebuie sa repet isprava , vad constelatia Hercule , trebuie sa vad un roi globular , nestemate ale universului , altfel nu pot pleca impacat, ma chinui la propriu si la figurat  sa o gasesc , dupa jumate de ora mi-am dat seama ca ma uitam la alte stele crezand ca acolo e locul cu pricina , inca mai am sa ma obisnuiesc cu imaginra inversata , imi fac reset :) si incep din nou, cobor de la steaua de sus incet , incet ...  apare in ocular ,un glob de stele puternic luminat dar fara multe detalii , se vad doar stele separate in exterior , oricum un  "Uau!! " am scos. 

Vad Antares , jucaus si plin de farmec. Apare luna de dupa copaci, urmele meteoritilor isi fac intrarea, , ea mare si foarte luminoasa, dedesubt apare Saturn , se vede inelul ,luna nu ma lasa sa vad mai departe... Se face ora 12 , dimineata merg la munca .... " si am incalecat pe o sa , si v-am spus povestea , uite asa! "