-----------------------------------
Tavi F.
25 Aug 2007 15:23


-----------------------------------
Eu ma refeream la parabolizarea oglinzii principale cu element optic (menisc). 
De ce s-ar putea face doar printr-una din metode?
Pentru mine parabolizarea unei oglinzi are un singur sens, si anume transformarea fizica a unei calote sferice intr-un paraboloid, dar acum cred ca am inteles la ce va refereati: compensarea aberatiilor de sfericitate printr-o placa corectoare.

Ca lucrurile sa fie clare pentru oricine, am facut si un desen, in cazul obiectului plasat la infinit.

http://img250.imageshack.us/img250/3366/prschmidt2pe5.th.jpgZona neutra a unei placi corectoare reprezinta zona de putere optica zero. Pt. o raza mai mica decit cea a z.n. corectorul are un comportament convergent, si invers.
In functie de tipul placilor, acestea sint caracterizate de un coeficient k=0..2 al zonei neutre, asfel punctul focal corectat se va afla intotdeauna pe intervalul segmentului AL. 

Meniscul Maksutov in forma lui originala foloseste suprafete sferice si are un efect in genul unei placi Schmidt (k=0), focarul rezultant al oglinzii coincide cu cel gaussian. Se poate face  corectia folosind suprafete sferice, datorita aberatiilor de sfericitate inerente suprafetelor  meniscului.  
Corectorul Rubinarului e posibil sa aiba un comportament gen placa Sch. k=2.