-----------------------------------
tudor
14 Iun 2018 10:28


-----------------------------------
iulian90,
Da, catre zenit durerile cervicale isi fac aparitia. Un sezlong sau intinderea pe spate atunci cand e posibila ar rezolva problema! La Comana, acum doua nopti, a meritat sa ma doara si pe mine gatul pentru M13 si M92 :) Toate observatiile din acea noapte, cu binoclul Zeiss Conquest HD 10x42, au fost facute din mana fara trepied. Tot din motive cervicale nu am mai cautat dubla din Hercules propusa de HerrAlien. Am mai tras o ochiada la Gantera si Turnul de racire din Lebada. Am vazut galaxiile M81 si M82.
Saturnul prin binoclu era foarte mic dar foarte contrastant si cu defintie excelenta. Vedeam inelul planetei foarte bine diferentiat de sfera, planeta fiind ca o palarie mica, neavand nici un fel de aberatii optice pe contur. Si daca tot eram in zona am refacut turul roiurilor din Sagetator: Roiul lui Ptolomeu, roiul Fluture, roiul M21, M22, M28, M25, M18. Marele nor deschis M24 era "strajuit" intr-o parte de nebuloasa Laguna si nebuloasa M20, iar in cealalta parte de  Nebuloasele Lebada si Vulturul. Aceste 4 nebuloase s-au vazut foarte frumos, prezentand nebulozitati extinse.