-----------------------------------
zoth
07 Apr 2006 10:58


-----------------------------------
salut,

skywatcher, la inceputul convorbirilor mele spuneam ca ma intereseaza in mod deosebit portabilitatea si deepsky, lucru care m-a dus la decizia achizitionarii unui refractor cu tub scurt.
GM a avut amabilitatea sa-mi trimita un tabel cu nivelul aberatiilor cromatice in functie de apertura si f/d, unde am vazut ca refractorul de 100/500 se incadreaza intr-un nivel corectabil (sau suportabil) al aberatiilor cromatice.
stiu ca exista o multime de alte variante mai bune, din pacate insa unele depasesc financiar sperantele, iar altele ataca portabilitatea in mod flagrant.
mai stiu de asemenea ca nu exista un instrument bun la toate asa ca m-am gandit ca nu ar strica la casa omului si un refractor cu tub scurt ( bun si la astrofotografie de altfel).
mai am niste idei, nefiind un conventionalist, pe care as dori sa le discutam, asta in masura in care esti dispus la asa ceva.

cand habarnam spunea despre refractoare ca nu trebuie configurate si orientate ca si reflectoarele cred ca se referea la faptul ca multe dintre refractoare nu necesita colimare si nu la altceva.

numai bine.