-----------------------------------
zoth
25 Aug 2007 21:58


-----------------------------------
Ei bine, cam aici vroiam sa ajung.
Eu vad o echivalenta aproape perfecta intre parabolizarea fizica prin procedee mecanice a unei oglinzi sferice si corectarea aberatiilor de sfericitate cu placa corectoare, de aceea am si numit-o parabolizare optica sau parabolizare cu element corector.
Ambele procedee au in mare acelasi scop si aceeasi finalitate.
In definitiv cand sapi intr-o oglinda sferica sa o parabolizezi urmaresti de fapt tot reducerea aberatiei de sfericitate adica micsorarea pe cat posibil a intervalului dintre F si Fm.
Tot ca sa inteleaga toata lumea sa luam trei exemple:
1. combinarea unei oglinzi sferice un un element corector cu k=0 este perfect echivalenta cu parabolizarea fizica unei oglinzi sferice efectuata prin turtirea sau tesirea zonei marginale.
2. combinarea unei oglinzi sferice cu un element corector cu k=2 este perfect echivalenta cu parabolizarea fizica unei oglinzi sferice efectuata  prin adancirea zonei centrale.
3. combinarea unei oglinzi sferice cu un element corector cu 0<k<2 este perfect echivalenta cu parabolizarea unei oglinzi sferice prin procedeul de retusare sau combinare a celor doua metode de mai sus.
Revenind la subiectul nostru vedem ca e perfect posibila combinarea unui element convergent cu o oglinda sferica pentru un rezultat final la fel de bun ca si cele rezultate din altfel de combinatii.
Si eu cred ca Rubinarul lucreaza pe undeva prin zona k=2.