-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Iun 2018 20:02


-----------------------------------
nobody 

Nu poti avea incredere absoluta in traducerile lui google translate :

https://translate.google.ca/translate?hl=e...rev=search 

Dar daca ai dreptate si traducerea ar fi corecta atunci campul efectiv ar fi jenant de mic , 11grade/6 x adica sub doua grade.
La focalul de 600mm , am pe luneta ''zoth'' de 90mm un camp efectiv de trei grade cu ocularul LV 30mm.
Chiar si Plossl 25mm imi ofera peste doua grade.

Ce fel de ocular cautator ar mai fi cel din titlul topicului ?
Deci presupun , cu mare probabilitate sa am dreptate , ca traducerea data de ''google translate'' este incorecta.

Erwin

Nici un ocular pe standard de 1.25'' si cu focala de 100mm nu poate sa iti ofere camp de 5 grade.
Un asemenea ocular va rezulta , asa cum zice nobody , cu un camp aparent in jurul a 11 grade.

''Ocularul -cautator'' discutat trebuie sa fie un sistem cu redresor ,deci un ocular terestru de genul celui mentionat de mine sau sa fie un microscop ca cele care au dotat telescoapele reflectoare ale lui Foucault.

Cred ca am mai discutat acest lucru : echipa Foucault-Secretan  isi dota telescoapele Newton cu microscoape avand rol de oculare.
Ocularul-cautator discutat ar putea fi  un microscop de foarte mica putere.

Foucault folosea insa microscoapele-ocular pentru grosismente mari.
In cazul discutat se doreste obtinerea unui grosisment foarte mic.

Atasez un extras din lucrarea lui William Tobin cu titlul ''Evolution of the Foucault-Secretan Reflecting Telescope'' si in care se vede folosirea pe larg a microscoapelor pe reflectoarele celor doi constructori de telescoape.

Intuitia mea ''feminina'' insa imi sopteste ca mai degraba avem de a face cu prima abordare.
Rezolvata ,desigur, mult mai sofisticat decat in exemplul meu inspirat dupa Kulin.

Mircea