-----------------------------------
Adrian09
23 Iun 2018 21:21

despre filtre solare
-----------------------------------
Salutare ,

  Am niste intrebari, poate par stupide ,nu cunosc detalii si de aceea intreb sa nu imi prajesc ochiul , ca sa vad explozii solare (se poat vedea si fara coronograf ?), granulatiile suprafetei solare si alte imagini ce se pot vedea pe soare in afara de pete solare pentru care folosesc filtru solar" clasic " sa il numim , ce alte filtre pot folosi fara a imi strica telescopul (newton) sau ochii si aici ma refer la filtre pentru care nu trebuie sa folosesc filtru solar clasic  sau daca se pot folosii impreuna si mai bine, din ce am citit eu la un newton se poate strica oglinda daca nu folosesti filtru solar clasic ,cea ce pare logic lumina solara concentrata in timp degradeaza oglinda sau cel putin substanta de acoperire (aluminizare, argintare etc) 

  si o alta intrebare , am vazut ca instrumentele specifice pentru observatii solare (ex. coronado pst ) , sunt de tipul refractoarele (lunete) ,sper sa nu ma insel , si nu folosesc filtru solar clasic , daca am un refractor mic sa zicem 60/700 si pun la ocular filtre specifice solare , as putea sa vad detaliile solare fara sa imi ard ochiul ?