-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Iun 2018 18:11


-----------------------------------
Ai dreptate Erwin.
Am prelungitor si pot face la limita ocularul sa functioneze ca ocular-cautator pe dobsonianul de 200mm.
Dar ocularul TS 32 mm WF trebuie sa stea la o distanta prea mare inafara tubului sau ,mai inginereste spus, are o lungime in consola prea mare.
Focuserul este un Kineoptics HC-2 ca acesta :

http://www.kineoptics.com/HC-2.html

Se comporta excelent la sarcini normale.
Ma tem sa nu-l stric cu sarcini in consola.
Pentru asa ceva  a fost proiectata o varianta HC-1A , capabila sa suporte camere foto , vizoare binoculare si oculare grele,de exemplu.

Eu am dimensionat tubul optic al Toleascopului pentru ocularul LV 30mm ca ocular-cautator si de aici provine problema.
Ocularul LV 30mm are planul focal la 19mm in spatele umarului exterior.
Deci a trebuit sa scot planul focal inafara cu 25mm pentru a avea acces cu LV 30mm.
Ca rezultat , TS 32mm WF ''se aseaza'' in planul focal daca este cu vreo 35mm mai spre exterior.

In plus , am pus ''botnita'' focuserului corespunzatoare diafragmei de camp de 30mm a lui LV 30mm.
Acum ar trebui sa schimb si diafragma de focuser,TS 32mm are camp aparent de 70 grade si diafragma sensibil mai mare.

Am reconsiderat subiectul discutat aici , ocularul-cautator.
Nu-i un subiect chiar asa de facil precum pare.
Vremurile in care te descurcai numai cu un oarecare cautator ,au cam trecut.
La observatii urbane si suburbane , metoda cea mai buna este ''eyepiece hopping'' iar pentru asta iti trebuie un ocular cautator.
Ocularul japonez de 6x cu camp de 11 grade iti asigura doar 110 minute de camp efectiv dar acesta este parte din imaginea obiectivului de 100mm ,deci aceasta va fi probabil mai luminoasa decat cea dintr-o caricatura de cautator 6x30mm.

Mircea