-----------------------------------
Cristian Kata
30 Iun 2018 18:44

Salutare la toata lumea! O mana de ajutor :)
-----------------------------------
Buna! Ma adaug si eu pasionatilor de optica, stele etc :) in general lucruri indepartate... Ca si scule de observatie am un binoclu ZEMOG 8x40 Japonez, de care nu sunt incantat, aspect exterior ca si scos din fabrica dar ca si imagine nu e ok. Tare v-as ruga sa imi dati o mana de ajutor, uitati cam ce problema are: Imaginea este neclara (nu foarte tare), la distante mici sa zicem sub 1km (nu stiu) nu este asa pronuntat, dar peste apare un fel de incetosare cu fff usoara tenta de violet. Indiferent de distanta de observare produce oboseala rapida si durere de ochi in partea de sus central spre frunte, ca si cum cineva ti-ar forta ochii, apoi daca insisti te doare capul si etc. Nu este vorba de o neclaritate pronuntata, dar daca te concentreze la ceva detalii imediat nu mai poti privi prin binoclu, "te rupe". Am privit ieri orasul Oradea de pe un deal si la distanta totul se vedea ca in semi-ceata cu tenta usor violet neclar. Dupa ce am citi pe forum cam ce si cum, am facut proba cu dublatul imaginii, m-am uitat la obiect mic si distanta mare, binoclu fixat, m-am departat usor, pana la aprox 20cm vad o singura pupila de iesire si un singur obiect, dupa 20cm vad separat ambele pupile si evident doua obiecte, deci cat timp vad un singur cerc nu se dubleaza imaginea sau eu nu procedez corect.(va rog sa imi spuneti daca am procedat corect si daca e normal sau nu ce am observat) Mai departe, am desfacut binoclul sa vad ce e prin el NU am umblat la prisme, am observat ca nu au reglaj, au un fel de strangere prin ambutisarea suportului metalic in cate un punct pe fiecare parte, eu asa am vazut; nu am modificat nimic, nu le-am scos afara. Am rotit lentila obiectiv din dreapta (cea din capat de 40mm, scuzati exprimarea) si m-am uitat prin binoclu, am observat o agravare a neclaritatii pana la un nivel in care producea stare de rau la stomac, imposibil de privit prin binoclu, nu am reusit sa imbunatatesc nimic. Am trecut la lentila din stanga, am rotit, si pot spune ca nu s-a modificat aproape nimic nici in bine nici in rau. Am impresia ca daca tin binoclul departat de ochi, la limita de a atinge arcadele, e putin mai clar, da tot nu e bine. Multumesc de rabdare, scuzati limbajul tehnic si va rog daca aveti timp sa imi dati o mana de ajutor. Daca este cineva din Oradea dispus sa priveasca prin binoclu sa isi faca o parere, poate nu are nimic ci e slab calitativ...poate ar rezolva mai repede "buba". Multumesc mult de tot!