-----------------------------------
Alexandru Vlaicu
03 Iul 2018 01:31

Observatii Mak SLT 127/1500
-----------------------------------
Salutare, tuturor!

Au trecut fix 3 luni de cand mi-am achizitionat prima "jucarie" - Maksutov 127/1500 NexStar SLT GoTo.
Pot spune ca sunt foarte, foarte multumit de instrument. Imi ofera posibilitatea sa fac observatii din mijlocul Bucurestiului, aici unde lumina parazita este din plin. 
Nu am apucat sa "scot la cer" telescopul de foarte multe ori (in jur de 10 ori), dar in putinul timp petrecut sub cer pot spune ca usor, usor invat sa ma descurc. 

Am sa incep cu cele mai recente observatii (care tocmai s-au incheiat). Dupa multe zile de ploaie, nori, furtuna, cerul mi-a permis sa ma relaxez.

Nu mi-am facut o lista dinainte cu obiectele pe care voiam sa le vizitez, dar am avut steliarum langa mine tot timpul, iar dupa o scurta raita pe la Jupiter si Saturn am zis ca a venit momentul sa merg catre ceva clustere. Am inceput cu M12 acolo unde am vazut o pacla alba, foarte putin se puteau distinge ceva stele; La M10 nu am vazut altceva decat o pacla alba, compacta ce parea foarte indepartata, M14 l-am vazut doar cu privirea periferica, la fel, sub forma unei pacle. Nebulozitatea din M17 se putea distinge, dar cu greu. Apogeul a fost la M11 acolo unde am ramas uimit de multitudinea de stele ce se distingeau destul de clar, mai ca le puteam numara; La fel de placuta imi ramane in minte si imaginea lui M6, puteam rezolva stelele. Am incercat si M54, dar lumina unui felinar nu mi-a dat pace si nu am vazut mare lucru.

Ca un copil mic ce vrea sa-si vada toate jucariile deodata, am zis sa incerc sa vad macar o galaxie. Am deschis Steliarum, am cautat o galaxie si am incercat - M64, nimic; M106 (se vede destul de mare in aplicatie), de asemenea nimic. Am avut o ultima incercare la M51, aici am avut senzatia ca vad doua pacle albe, una langa cealalta, dar in foarte scurt timp, au disparut si nu am reusit sa le mai zaresc. Intre timp de la Est incepe sa rasara magnifica Luna; Mi-am zis ca nu am cum sa nu o privesc. M-am plimbat cu ocularul de 25mm, am admirat-o cat am putut de mult pana cand a inceput sa reflecte prea multa lumina, ochiul a inceput sa usture si mi-am zis ca e gata cu Luna pe seara asta. Cred ca am nevoie de un filtru. 

Pe final, am dat o tura si pe la Marte, care prin ocularul de 25mm apare ca o sfera portocalie, dar senzationala.

Inainte sa plec m-am intors la M11, obiect ce-mi va ramane intiparit in memorie foarte mult timp de acum inainte. Fabulos!

Am mare noroc cu montura GoTo pentru ca-mi permite sa vad destul de multe obiecte intr-un timp destul de scurt, dar cu toate acestea, imi taie din placerea de a misca eu (cu mana, nu cu telecomanda) instrumentul. Timpul nu-mi permite sa raman prea mult afara.

Toate observatiile din seara asta au fost facute cu ocularul de 25mm, l-am mutat pe cel de 9mm doar pt Jupiter, dar si asa pentru o perioada scurta de timp.

Pe viitor imi propun sa detaliez mai mult, sa raman mai mult pe un obiect, sa-l studiez, sa-l admir mai in detaliu. Telescopul l-am scos din Bucuresti o singura data (atunci cand l-am cumparat), dar nu stiam foarte bine sa-l folosesc (nici acum nu prea stiu, sa fiu drept). Atunci m-am plimbat putin pe la Orion Nebulae.. De-a dreptul magnifica, mai vreau! Imi doresc sa-l scot cat mai curand la bunici, acolo unde nu am mai deloc lumina artificiala, unde ma pot bucura de liniste si de un cer cat se poate de curat.

Dupa aceste randuri, ma pun la somn cu gandul la M11 si la toate minunatiile ce asteapta sa le vad.

Cer senin!
Alex