-----------------------------------
Abel Cavași
27 Aug 2007 17:21


-----------------------------------
Abel, așa cum prezinți tu problema e imposibil să capeți un alt răspuns. Lucrez la o chestie de geometrie diferențială + TRG care sper să lămurească amețelile astea și să poată fi citită de aproape oricine, fără o pregătire matematică prealabilă.Bun, dacă este atât de complicat încât trebuie iar să mai a&#537;tept, atunci măcar să &#537;tiu ce se întâmplă în situa&#539;ia cea mai simplă când unghiul dintre raza de lumină incidentă &#537;i liniile câmpului gravita&#539;ional este nul (caz care trebuie să fie extrem de simplu, nu?).Deocamdată, aș face o comparație - plină de insuficiențe - între o gaură neagră și un vârtej pe apă.
Sursa de lumină să fie un dispozitiv care generează unde pe suprafața apei (un oscilator care "înțeapă" suprafața apei cu o frecvență dată).

Dacă sursa e la distanță de vârtej (presupus la punct fix, un sorb), atunci observatorul din cealaltă parte va vedea fronturile de undă deformate de vârtej. Apare efectul de lentilă gravitațională.
Dacă sursa e in interiorul vârtejului, atunci undele:
- ies din vârtej dar cu frecvență mai mică, din de în ce mai mică cu cât sursa e mai aproape de centru
- există o limită de apropiere față de centru de la care undele nu mai ies din vârtej. 

ca să vizualizezi, imaginează-ți, în loc de unde superficiale, o pată de petrol care se întinde și ajunge la un mic vârtej. Ce se petrece?Compara&#539;iile mi se par interesante, dar nu pot acoperi explica&#539;ia fenomenului deoarece lumina se comportă extrem de diferit atât fa&#539;ă de fronturile de undă, cât &#537;i fa&#539;ă de pata de apă. Pe scurt, valoarea vitezei luminii nu poate fi modificată de câmpul gravita&#539;ional, pe când valoarea vitezei cu care se deplasează apa poate fi modificată &#537;i chiar anulată. La fel, pata de petrol nu se poate întinde la infinit pentru că ea depinde de cantitatea ini&#539;ială de petrol. 

A&#537;adar, pentru că nu mi se par corecte aceste analogii, nu am în&#539;eles de ce lumina produsă în interiorul unei găuri negre nu ar putea ie&#537;i paralel cu liniile câmpului gravitațional.