-----------------------------------
raduM
27 Aug 2007 20:22


-----------------------------------
Răspuns categoric: da, există.
Justificare: dacă mă interesează mișcarea unui proiectil de artilerie, n-o să iau niciodată în considerare posibilitatea ca el să fie deviat de pe traiectorie de către un roi de țânțari. Dacă fac asta, mă trezesc în veșnicele plaiuri ale vânătoarei calculând, cu planșeta în brațe și fără scalp. Trebuie să accept existența unor ecuații care-mi modelează suficient de bine procesul. În rest, e despicare a firului în patru și comentarii care nu duc la nimic.

Au propos.  :lol: 
Comentariu: întrebarea Dvs. e nepotrivită. Denumirea de dinamică neliniară se referă la dinamica ecuațiilor ale căror soluții nu sunt combinații liniare de alte soluții ale ei. Un proces descris de o sinusoidă de exemplu este neliniar dar poate fi liniarizat oricând. La fel pentru o ecuație de gradul 2 sau exponențială, etc. Chestie care nu mai poate fi făcută pentru sisteme cărora le corespund mai multe stări pentru un parametru dat (cu bifurcații). Dinamica neliniară (ok, poate nu e denumirea cea mai fericită, nu e a mea, asta-i) se referă la acestea din urmă. A nu se confunda cu tot ceea ce nu e liniar, a nu se confunda cu ecuațiile neliniare de evoluție.

Ella: ia-o mai ușurel. Fă oleacă de economie. :roll: