-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Iul 2018 16:30


-----------------------------------
Florin

Felicitari pentru experimentele si rezultatele foarte interesante !
Nu stiu cum s-a intamplat dar abia azi am vazut acest topic excelent.
Pe de alta parte , tu ( impreuna cu zoth ) mi-ati dat de lucru ...''noa, amu-i musai'' sa construiesc un ocular Dollond.  :D 
Da-mi voie sa-ti fac o sugestie : ocularul Dollond trebuie sa aiba ,zic eu, diafragme similare ocularului Kepler.
O diafragma este de camp ,in planul focal iar cealalta se pune spre ochi la o distanta :

 focala lentilei - (8 -10) mm.

A doua diafragma va ghida ochiul pentru a fi asezat la pozitia corecta.
Am doua oculare Kepler ,unul de 25mm si unul de 15mm dupa aceasta schema ,testele au confirmat-o.



zoth

Multumesc pentru linkul spre acea discutie extrem de interesanta.
Reamintesc faptul ca am putut continua experimentele cu ocularele Galilei datorita lentilelor de -9mm furnizate de tine.
Cunosc binisor observatiile si experimentele lui Thomas Jensen si am mare respect si incredere in el.
Ocularul Dollond are din start avantajul unui camp vizual aparent ''enorm'' in comparatie cu ocularul Galilei.
Corectia aberatiilor la un acromat este de-a dreptul intr-o clasa superioara fata de  lentila simpla a ocularului Galilei.
Vom vedea ce fel de ocular Dollond voi reusi sa contruiesc si care va fi ocularul Galilei cel mai apropiat pentru o comparatie.
Inafara de cele de -9mm, am oculare Galilei  cu focale de -18mm , -24mm si -27mm.

Mircea