-----------------------------------
Cristian Kata
14 Iul 2018 18:13


-----------------------------------
@nobody
Am pus binoclu pe trepied, am focalizat perfect amandoua partile binoclului. Am pus semne pe obiective ca sa am pozitia initiala in caz ca iese mai rau dupa "colimare". M-am departat de oculare pana a inceput sa se dubleze imaginea, era decalaj si pe orizontala si pe verticala. Un lucru nu mi-e clar si e f important pt mine: la o anumita departare nu mai vezi un singur cerc ci doua intercalate, si in acest moment trebuie sa fie suprapuse imaginile ? eu asa am crezut ca da. Mai departe, am incepus sa rotesc obiectivele, a fost nevoie sa le rotesc pe amandoua, de fapt am rotit lentilele pt ca sa nu defocalizez pe masura ce desfiletezi maresti ditanta lentila-ocular, dar eu am rotit doar lentilele. In momentul in care erau aproape suprapuse imaginile (un intrerupator de bec de la o casa, cu contrast bun alb pe maro) a constatat ca partea stanga a ramas focalizata iar dreapta ceata. Am incercat sa focalizez dreapta dar nu se poate sub nici o forma, nici din rotita centrala nici de pe ocular, e imposibil sa privesti prin binoclu in acea pozitie pt ca ti se face rau. Repet, asa cum este binoclul in starea initiala  pot focaliza pe ambele parti clar perfect, doar ca are divergenta si cand il tii in mana imaginea tremura groaznic probabil din cauza decolimarii, daca incerc sa privesc un detaliu imi crapa ochii nu altceva. O sa incerca sa schimb obiectivele daca asa zici. Lentilele din ocular sunt tot excentrice? La reglajul de pe ocular se roteste si lentila, daca ar fi excentrice cred ca nu ar fi ok. Te rog sa imi spui cat mai exact cum sta treaba cu privitul de la distanta ca sa vezi suprapunerea, trebuie sa vezi un singur cerc sau doua intercalate? Doar de aproape vad un cerc perfect. Ar mai fi o problema, am obs ca lentilele din obiectiv diametru putin mai mic decat locasul in care stau, si asta e f rau pt ca in momentul in care strangi la loc lentila ea se misca putin dar pe imagine imediat se vede, dar asta e alta treaba.