-----------------------------------
dragos.n
30 Iul 2018 01:31


-----------------------------------
Poate ca ar fi rentabil in cazul refractoarelor mari. Teoretic, daca dublezi diametrul, volumul de sticla folosita se mareste de 8 ori. Subliniez, teoretic. Si e una sa maresti de 8 ori pretul de achizitie a unor sticle pe care dai 10 dolari, si alta daca ele te costa, sa zic, 500 de dolari, sau mai mult. Stim cu totii cam ce preturi inaccesibile au refractoarele Apo de peste 200mm. Iar poate ca pretul slefuirii creste mult mai putin, odata cu diametrul. Nu stiu

Pe de alta parte, punctele forte al actualelor Apo si ED care sunt folosite intens de amatori sunt raportul focal relativ scurt, care da timpi mai scurti la achizitia foto, si focala relativ scurta, care da un camp larg lipsit de coma.. Evident, nu sunt singurele lor calitati.

Asa incat, nu cred ca se vor calca pe picioare, adica nu va fi o concurenta intre Apo-urile obisnuite, si aceste acromate cu 4 lentile. 

Problema pentru utilizatorul obisnuit, chiar daca el face doar observatii vizuale, ar fi, dupa parerea mea, ca acolo unde aceste acromate ar putea fi rentabile, la diametre mari, lungimea lor le va face greu utilizabile pentru multi.

Dar cine stie, poate vor fi gasite solutii si aici. Oricum, este o idee interesanta, care cred ca merita urmarita.