-----------------------------------
tudor
30 Iul 2018 09:22


-----------------------------------
Eu, doar pentru suprafetele optice din sticla (atentie nu si pentru oglinzi, ca la ele e o alta situatie si lucrurile sunt si mai sensibile) folosesc in urmatoarea ordine pompita de suflat, perie antistatica si lenspen. Le folosesc pt toate obiectivele mele foto de peste 10 ani de zile fara nici o problema pentru urme usoare. Dar trebuie sa capeti o anumita tehnica si cu atentie; Nu se apasa pe suprafata sticlei niciodata, ci doar cu rabdare si reveniri usoare. Lenspenul are un cap cu perisori foarte fini si moi care isi iau din capac grafit. Acest grafit este foarte bun la indepartarea grasimilor (de exemplu amprentele).  Daca suprafata sticlei insa are murdarie invechita si cimentata atunci eu curat lentila cu solutie de curatat lentile, sau apa distilata. (Apropo, atunci cand aburesti lentila, condensul acela este chiar apa distilata. Eu recunosc ca mai fac asa uneori, dar cu mare grija la aburire si pe proprie raspundere.)
Prevenirea insa e mama sanatatii! Pentru protectie am filtre UV pe toate obiectivele foto; Eu suplimentar pe toate obiectivele mele tot timpul, chiar si cand le depozitez in geanta, am parasolarele puse. Astfel sunt mai bine protejate de praf si lovituri. Si mi-am facut un obicei in a sufla cu pompita pe obiective chiar si cand nu se vede praf. Cand e vorba de telescope deschise, cum sunt newtonienele, capacul este un accesoriu foarte important pe care trebuie sa nu uit sa-l pui pe tub. Iar cand telescopul sta in casa trebuie sa fie la orizontala pe montura tocmai ca praful sa nu se depuna pe oglinda principala.