-----------------------------------
tudor
01 Aug 2018 10:44


-----------------------------------
Eu am detinut cel putin 6 dslr-uri full frame si crop de la Canon si Olympus. In plus am avut dese ocazii sa fotografiez si cu apratele DSLR Nikon si Pentax ale prietenilor. Dar de aproximativ 6 ani am renuntat la dslr si am optat pt mirrorless.

Concluzia mea este ca dslr-ul are un punct slab important, care chiar il defineste: mecanica oglinzii. In timp, oglinda datorita micro vibratiilor mecanice se descentreaza si rezulta probleme mari cu focusul. Pentru ca, sa nu uitam, sistemul de focus la dslr este legat de oglinda. Profesionistii din aceasta cauza (inconsistenta focusului) duc aparatul la calibrat destul de des dupa un anumit nr. de cadre. Lucrurile astea nu prea se spun pe piata de catre producatori. In schimb, la mirrorless, mecanica este redusa doar la shutter. Ba chiar la unele aparate moderne ai optiunea suplimentara de shutter electronic cum este de exemplu la Olympus omd 5D mK 2 sau Olympus Pen F. Deci piata moderna merge spre totul digitalizat cu implicatii mecanice cat mai mici pt ca mecanica inseamna uzura, iar dslr-ul va pierde teren din cauza asta. Un alt avantaj al mirrorles-urilor este ca poti pune cu adaptorul potrivit 90% din obiectivele vechi manuale, tocmai ca nu mai are oglinda intre senzor si baioneta obiectivului. Alt avantaj este volumul compact al camerei dar mai ales al obiectivelor. Tocmai datorita acestor avantaje,  de ani buni de zile multi fotografi profesionisti au trecut pe sistem  mirrorless. Deci recomandarea mea merge spre mirrorless unde ai o varietate de variante: Micro4/3 (Olympus, Panasonic) care este cel mai vechi si matur sistem mirrorless cu cele mai bune obiective native si cea mai buna stabilizare. Fuji are si el aparate foarte bune pe format APSC. Si nu in ultimul rand Sony full frame care este intr-o anumita masura, cu noul Sony a9, cel mai performant aparat mirrorless. Canon, Nikon si Pentax inca nu au intrat puternic pe aceasta piata ramanand in principal pe dslr. Dar in curand vor fi fortati de imprejurari sa se decida in sensul asta. Decizia si mutarea nu este usoara pt ca nu este o simpla scoatere a oglinzii din aparate, ci implica si o serie noua de obiective native AF compatibile cu noul sistem, in detrimentul productiei de obiective actuale.