-----------------------------------
Erwin
03 Aug 2018 00:21


-----------------------------------
Deoarece a fost senin cât de cât în seara asta am avut prilejul să testez ocularul la newtonianul Hinds. Cunoscând faptul că acest telescop are optica foarte bună e un banc de teste ideal, cu condiția ca și cerul să fie cooperant. Am țintit roiuri ca Wild Duck și Sagittarius Star Cloud, Lagoon, Omega (Swan) și aleator zone din Calea Lactee.  Ocularul, deși ținut în mână pe focuser, a dat imagini bune, cu stele aproape punctiforme pe tot câmpul, cu mici raze datorate unor reflexii interne, neavând nicio diafragmă interioară. La Saturn și la Marte și la stele mai strălucitoare am observat mai acut aceste reflexii. E o problemă care se va rezolva de îndată ce ocularul va avea un barell dedicat. De asemenea ar fi potrivită o gardă de ochi din cauciuc mai înaltă, distanța până la ochi fiind necesar a se păstra constantă, la apropiere prea mare apare vignetare. 

Este destul de bun și pentru căutare, pe 1240 focală mărirea este de aprox. 30X iar câmpul de aprox. 60 grade, un ocular "de ținut"! :)