-----------------------------------
iulian90
04 Aug 2018 17:22


-----------------------------------
Aseara am observat si eu cometa 21P/Giacobini-Zinner cu telescopul reflector de 114mm ,cu ocularele de 40mm, 20mm si de 9mm, la grosismetele de 22,4x, 45x si 100x. 
Cometa ,la magnitudinea de 9 este destul de vizibila,  se observa cel mai bine la 45x si la 22,5x, avand o forma alungita si difuza,cu o usoara condensare in capatul estic al formei. 

Am observat cometa si cu filtrul UHC montat pe rand la fiecare din cele trei oculare si ajuta doar in mica masura ,numai la grosismentul de 22,5x intunecand fundalul cerului, dar la celelalte grosismente , unde fundalul cerului se vede mai intunecat, filtrul nu ajuta mai deloc la comete, pentru ca o cometa nu e chiar ca o nebuloasa de emisie, nu emite numai spectru de linii, ci si un spectru continuu,combinat cu spectru de linii, datorita faptului ca o parte din lumina ce vine de la cometa este lumina solara reflectata de praful din capul si coada cometei si o parte este emisa de gazele ionizate ce ies din capul cometei si din coada acesteia. De aceea un filtru UHC ajuta doar in mica masura la observarea cometelor. 

Dar nu toate cometele sunt la fel, unele putand avea un spectru de emisie mai pronuntat decat spectrul continuu ,avand si o culoare mai verzuie ce iese in evidenta in astrofoto, iar vizual face cometa sa se vada mai bine cu filtre UHC,mai ales cu filtre O III de banda mai "larga" si filtre speciale pentru comete,care filtreaza liniile carbonului ionizat, specific cometelor.

Am observat si miscarea cometei fata de un grup de doua stele din apropiere,conform imagini de mai jos.