-----------------------------------
tudor
06 Aug 2018 03:10


-----------------------------------
Salutare tuturor!
Dupa multe "lupte" am reusit sa vad si eu cometa Giacobini. Problemele au fost chiar de unde nu ma asteptam deloc: adica din partea Stellarium-ului!! Are cometa in baza de date dar;, nu indica corect pozitia ei, nici macar pe aproape!! Am verificat pozitia cometei in doua nopti la rand si nu se potrivea ce dadea Stellarium cu pozitia corecta din alte harti. Pana la urma am vazut cometa dar in nici un caz unde Stellarium indica ci ajutat de alta harta. Cred ca nu este actualizat.

Cometa am vazut-o doar cu Newton 130 f5 cu ocular ES 8.8 (82gr) ~74x si cu ES 20 (70gr)+2x barlow vixen 65x. La puteri mai mici nu am putut s-o vad.  Cel mai bine am vazut-o cu ES 8.8mm si cu filtru UHC-S Nebula de la Baader. Ca s-a ponenit si aici si in alte topicuri mai vechi despre utilizarea filtrului uhc la comete, pot spune ca filtrul meu UHC, dupa cum arata graficul lui, are transmisia luminii maxima chiar pe liniile de carbon specifice cometelor. Eu chiar am vazut cometa mult mai conturata si contrastanta cu acest filtru decat fara, dar cometa avea tot un aspect nebulos.