-----------------------------------
saiph
06 Aug 2018 11:02


-----------------------------------
Bine ai venit pe la noi Cristina!
Ce frumos, ziua de nastere a fetitei tale este in perioada maximului curentului meteoric Perseide. 

Poate n-ar fi o idee rea sa mergi cu ea undeva in apropiere - stiu ca Brasovul avea cer destul de bun, sau cel putin la cativa km in jur, poate la o pensiune din culoarul Rucar-Bran; tin minte ca am fost in Moeciu acum cativa ani si am ramas mut de uimire cat de curat era cerul;  inarmate doar cu un binoclu de putere mica (7x - 8x), ar putea "prinde coaja" si mai bine pasiunea pentru cerul noptii, unde mai pui ca va vedea si cateva zeci de "stele cazatoare".

Cat despre telescop, daca nu aveti neaparat o locatie unde sa poata sta instalat mai tot timpul, poate n-ar strica, asa cum a recomandat si colegul nostru mai devreme, un instrument micut pe montura azimutala, suficient de mare cat sa incapa in buget, in port-bagaj, sa fie si manevrabil/transportabil (poate nu neaparat de catre fetita, ar fi un pic prea mica luneta atunci), dar sa si ofere acces la cat mai multe stele si obiecte de pe cer. 

Mai concret, pentru inceput cred ca oricare din urmatoarele optiuni ar putea oferi "kick"-ul de care are nevoie un invatacel ca sa prinda gustul pentru observatii, limitarile venind doar din conditiile amintite mai sus. Optiuni posibile sunt mult mai multe pe piata, dar m-am oprit asupra unora pe care le-am considerat potrivite.

 - nu fie folosita pentru a privi nefiltrat direct soarele.

 - [url=https://magazin.telescop-romania.ro/dobson-skywatcher-130650-flex.html]telescop cu diametrul de 13cm si focala de 0.65m: - spre deosebire de luneta, acesta foloseste oglinzi pentru a forma imaginea, este ceva mai generos, oferind acces la mult mai multe obiecte, acestea aparand mai luminoase in campul vizual; cu bugetul esti inca in grafic, iar la capitolul transport / depozitare / manevrabilitate e doar cu o liniuta peste luneta, in sensul ca e nevoie de o mica curba de invatare pt a folosi instrumentul, pt a sti sa-l mentii in parametri si sa-l ai de fiecare data gata de utilizare.

 - [url=https://magazin.telescop-romania.ro/luneta-skywatcher-102500-az5-deluxe.html]luneta cu diametrul de 10cm si focala de 0.5m: - o luneta ceva mai pretentioasa, poate nu atat functional, cat constructiv, dpdv al greutatii si/sau al inaltimii (desi este usor reglabila, indiferent de inaltimea fetitei); in sensul ca daca instrumentele de mai sus mai pot fi manevrate cu oarecare usurinta si de prescolari, aceasta luneta necesita asistenta permanenta din partea unui adult. Dar lasand aceste detalii de-o parte, aceasta luneta este capabila sa ofere acces la multe obiecte de pe cer - aproape le fel de multe ca telescopul de 13cm, doar ca un pic mai contrastate si o idee mai "colorate" :)  Bugetul s-ar putea simti un pic inghesuit, poate la fel si port-bagajul si/sau debaraua, dar cred ca merita efortul.

Toate cele trei instrumente de mai sus ofera campuri largi, usor de identificat pe orice harta sau aplicatie tip planetariu virtual. Exista materiale destule pe forum, pe blogurile personale ale colegilor nostri, pe site-urile dealerilor de instrumente chiar, in care poti gasi explicatii si lamuriri despre avantajele diverselor tipuri de instrumente, despre domeniile predilecte in functie de caracteristicile constructive/functionale si despre metode de observare cu ele, si nu in ultimul rand despre ce vei putea vedea cu ele ca sa stii la ce sa te astepti ("tu" ca observator; poate fi la fel de bine fetita, in cazul de fata).
In timp, cu rabdare si indrumare, ea va putea invata constelatiile si se va simti ca acasa sub cerul noptii. 


Bafta la alegerea / cumpararea instrumentului si spor la observatii!