-----------------------------------
iulian90
09 Aug 2018 13:43


-----------------------------------
Zilele astea am reconditionat binoclul Bresser Hunter 10x50, caci nu prea-mi placea cum vede, desi era bine colimat, era cam obositor de privit prin el. Pe canalul dreapta imaginea nu se vedea prea clara indiferent decat de bine reglam focusul, am inversat obiectivele intre ele si problema s-a mutat pe canalul stanga, era clar ca problema este la unul din obiective. 
Le-am dat jos, le-am demontat din celule si am constatat ca obiectivul care era pe canalul dreapta era asezat putin stramb in celula excentrica filetata din plastic si in plus de asta, si  el era construit nasol, elementele din crown si flint nu erau aliniate bine, cel din crown fiind deplasat intr-o parte. 
Noroc ca aveam eu alte doua obiective de binoclu de 50mm f/4, cumparate mai demult de la talcioc, care proveneau de pe un binoclu de calitate, erau prelucrate mult mai bine decat cele de pe binoclul Bresser,asa ca le-am montat pe acestea in locul celor originale, in celulele excentrice de pe binoclul Bresser si  s-au potrivit bine.
Acum binoclul vede mult mai bine si mai clar, pe ambele canale si nu mai este obositor de privit prin el. Obiectele pe timp de zi se vad mai clare si stelele noaptea mai punctiforme, chiar si conturul planetelor ca Jupiter  si Saturn se distinge mai bine, ceea ce inainte nu prea se vedea.

Aseara am observat multe obiecte de cer profund cu binoclul Bresser 10x50. Acestea sunt urmatoarele:

Roiurile globulare din Hercules, M 13 si M 92,care se vedeau usor, cele din Ophiucus, M 10 si M 12 care se vedeau bine, dar mai slab luminoase, roiurile globulare din Sagetator, M 22 si M 28, primul vazandu-se mare dar relativ slab luninos, celalalt se vedea mic, precum si cateva roiuri deschise ca M 16 , M 17 , M 18, M 24 si M 25, roiurile globulare  M 15 din Pegas si M 2 din Aquarius, ambele bine vizibile. 
Spre nord am observat Roiul Dublu din Perseu si roiul deschis Stock 2 din apropiere, ambele erau ca nestematele pe cer, foarte frumoase. :) 
In Cassiopeia am observat roiurile deschise M 103 , destul de micut dar bine vizibil, NGC 663 bine vizibil, NGC 654 mai greu vizibil si NGC 457 Bufnita relativ vizibil langa steaua Phi Cas. 
Am dat o tura si prin Calea Lactee prin Cygnus, unde cerul era plin de stele vazut prin binoclu, dar si dificil de privit in sus din cauza durerilor de gat. 
Am observat si galaxiile M31 si M 32 din Andromeda, prima vazandu-se mare, extinsa, iar cealalta mica, aproape ca o stea , sub prima. Si  galaxia M 33 din Triunghiul se vedea relativ greu prin binoclul 10x50. 
Cand sa observ si roiul M 11 din Scutum, s-a nimerit si un meteor mai luminos in campul binoclului, pe la ora 0h 10m, foarte fain a fost , am vazut clar dara lasata de meteor ,cu aspect granular, ca scanteile de la artificii din acela mici ca niste bete, care se pun pe tort la aniversari. :D 
Ultimele obiecte observate cu binoclul au fost roiurile globulare M 30 din Capricornul si M 75 din Sagetatorul, primul se vedea cam greu , iar cealalt si mai dificil era de observat prin binoclu.