-----------------------------------
saiph
09 Aug 2018 15:00

Re: Recomandare oculre si filtre Celestron NexStar 127SLT
-----------------------------------
Am inteles ca un ocular se comporta diferit pe diferite constructii de telescoape si in functie si de apertura. (...)
Mai stiu ca pot dubla puterea ocularelor cu o lentila Barlow.
Intrebari:
1- Ce-mi tip si marime de ocular recomandati ?
2- E ceva de capul ocularelor Plossl ? 
3- E bun filtrul lunar din link?


Specificatiile instrumentului par sa fie foarte asemanatoare cu cele ale Makurilor SW, cum e cel pe care-l am si eu si inca cativa colegi/amici de pe-aici; nu stiu de ce retinusem eu ca cei de la Celestron au focale un pic mai lungi..

Oricum, ca mai orice catadioptric lent, se preteaza niste oculare un pic mai "lungi", iar pentru planete, ca sa evitam contactul genelor cu lentila ocularului (din pricina eye-reliefului scurt rezultat pt focale mici), ne putem orienta catre oculare cu design/constructie un pic mai avansate decat clasicele Kellner, Plossl, Ortho - doar daca nu cumva le folosim pe acestea dar cu focale acceptabile dpdv al eye-relief-ului (minim 15-12mm) si ne ajutam de un Barlow (care mentine eye-relieful nativ al ocularului pe care-l punem in el).

Asa cum ai remarcat, exista o limita a puterii de marire, data de mai multi factori, printre care cei mai importanti ar fi diametrul instrumentului si seeingul la momentul observarii (un parametru legat de turbulenta in atmosfera inalta). Pt o apertura de 127mm, la acest tip de instrument, pot confirma ca 300x este o putere maxima rezonabila - cu conditia ca si cerul sa permita asta - desi uneori e posibil ca si asta sa fie un pic prea mare (daca tinta vizata este prea aproape de orizont, de exemplu). Altfel, pt obiecte suficient de luminoase si suficient de sus pe cer (de regula Luna e un caz clasic), putem forja un pic peste aceasta limita, dar doar un pic :) imaginea tinde sa-si piarda claritatea destul de rapid dincolo de 300x. Deci nu e o valoare magica, e doar optica la mijloc, bat-o vina; si-un pic de dinamica atmosferica..

Ocularele pe care le folosesc eu cu acest tip de instrument sunt aproape majoritatea Plossl, au focale intre 32mm si 7mm, si mai folosesc uneori un Barlow Meade Shorty 2x (de fapt factorul lui real e 1.8x) pt planete. De mentionat ca ocularele cu focale mai lungi de 30-32mm pot da imagini usor vignetate - adica marginea campului capata o innegrire graduala, neclara, din cauza ca diametrul tubului de diafragmare prin care iese lumina din telescop este mai mic decat field-stopul ocularului (cel ce da valoarea campului aparent  - este practic un inel plasat in focarul ocularului).

Filtrul lunar e un accesoriu util, mai ales pt fazele "mari" ale Lunii, pt puteri de pana la 90-100x, poate fi folosit cu oarecare succes si pt obiecte care ajung ocazional la straluciri "deranjant" de mari - Venus, Marte, Jupiter - desi in cazul lor puterea de marire poate lua locul filtrului; de fapt nu puterea in sine, ci pupila de iesire rezultata, al carei diametru din ce in ce mai mic contribuie la diminuarea luminozitatii obiectului vizat. Pt planete insa, rezultate mai bune poti obtine cu niste filtre colorate (pt fiecare planeta merge mai bine alta culoare pt a pune in evidenta detalii specifice), sau chiar cu un polarizor variabil.