-----------------------------------
saiph
09 Aug 2018 17:38

Re:
-----------------------------------
Pe-aproape :)

Ziceam ca ocularele pot fi si  simple, cum sunt clasicele din lista aceea, dar reteta optica a lor nu permite eye-reliefuri suficient de generoase la focale mai scurte de 12-15mm; pt cei tineri sunt perfecte si cele de 5-6mm, dar odata cu varsta devine mai incomoda folosirea lor. Eu m-am oprit la cel de 7mm pentru ca atat am considerat ca ma avantajeaza. Pentru altcineva poate fi 8mm, sau 6mm, depinde de acuitatea vizuala si de gradul de confort pe care-l doreste.
Ocularele cu eye-relief generos la focale mai scurte (sa zicem sub 9-10mm) au un design optic usor diferit, in sensul ca au niste lentile suplimentare - daca vrei, un fel de Barlow incorporat - care corecteaza usor campul (ingustand domeniul campului, in jurul axei optice, normal ca nu mai vezi marginile cu defecte) si permite utilizarea eye-reliefului ocularului asa cum il avea inainte de adaugarea acelui grup de lentile puternic divergent in constructia sa.

Exista o gama larga de oculare, cu domenii de utilizare clar definite, pe piata de profil. Pt planete poti incerca pe cele din seria "Planetary", sau seria "Gold Line" daca vrei ceva mai ieftinior. Bine, lista e un pic mai lunga - ii rog pe colegii care folosesc o varietate mai mare de oculare sa o completeze. 
Altfel, se gasesc oricand niste  Nagler, Ethos, Delos, sau DeLite (de la TeleVue), ori niste Hyperion, sau Morpheus (de la Baader), ori poate chiar Pentax XW - doar ca o sa para un pic ciudat ca telescopul (cu tot cu montura) sa coste cat un singur ocular. Personal as vrea sa fac upgrade, candva, in viitorul nu stiu cat de apropiat, de la super Plossl-urile Seria 4000 de la Meade la niste TV Plossl (acelea mici verzi) - stiu ca sunt deosebite, desi designul optic e cat se poate de simplu, doar ca exemplar realizat.
Ocularele cu zoom sunt de cele mai multe ori tentante - recunosc ca numai curiozitatea m-a facut sa iau si eu unul, dar rareori il scot la observati, ca m-am lamurit ce-i poate pielea - insa calitatea imaginii nu poate rivaliza cu cea din ocularele cu focala fixa. Poate, din nou, daca costa cat 3-4 oculare "normale", s-ar fi simtit un salt calitativ; altfel... nu stiu, pe mine, unul, nu m-au impresionat. Si nu e doar campul ingust la focala mare, ci si definitia imaginii, e un pic "soft", nu atat de luminoasa cat ar trebui..

Barlowul diminueaza luminozitatea prin doua mecanisme: mai intai scade pupila de iesire prin cresterea puterii de marire, apoi sticla in plus contribuie la scaderea intensitatii luminii transmise. In mod natural se pierd cam 4% din intensitatea luminii la fiecare suprafata de separare sticla/aer prin cunoscutele fenomene - refractie, reflexie, difractie, dispersie, difuzie - insa prin utilizarea unor tehnologii adecvate de tratare a suprafetelor, se mai poate scadea acel procent pana pe la 1-2%.

Filtrele lunare de obicei au nuante neutre (gri, verde), insa din ce-am remarcat, folosind o combinatie de galben sau portocaliu cu acest neutru contrastul pe suprafata lunii tinde sa mai creasca putin. Cel putin eu asa am remarcat, poate altcineva cu sensibilitate / afinitate pt alte nuante va gasi potrivit alt filtru. Polarizorul joaca rol dublu (chiar triplu) - se pot obtine aceleasi efecte ca in cazul filtrului neutru, prin inversarea componentelor se obtin nuante diferite ca cele colorate, iar cand Luna este in faza de "patrar" (primul sau al treilea) efectul de polarizare este greu de egalat cu orice alt filtru - mai ales pus pe un binoviewer, da o senzatie de spatialitate deosebita (falsa, ce-i drept, dar asa e perceputa).