-----------------------------------
Stille
12 Aug 2018 14:09


-----------------------------------
shaft, is frumoase ambele telescoape, si au fiecare avantajele lor, dar daca oscilezi intre Mak-uri si Dob-uri, cum oscilam si eu acum un an, iti dau sfatul pe care l-am primit si eu atunci: ia-ti un binoclu bun + un trepied foto si un adaptor, si petrece un an facand observatii cu el. Asa afli si ce iti place mai mult pe cer, iti si formezi deprinderi de observator care or sa-ti foloseasca mult la telescop, si iti si dai seama daca esti in stare sa iesi regulat la stele. Zau daca nu-i pacat sa dai 3-4 mii de lei (plus cat oi mai da si pe accesorii) pe un telescop pe care pe urma nu-l folosesti decat din an in Paste. Si un binoclu, o sa observi, tot iti va trebui, si tratat cum trebuie te tine o viata intreaga, deci nu irosesti bani. Plus ca, daca anul asta ti-l petreci mai stand pe forum, mai trecand pe la cate un star party (nu ai spus in ce zona locuiesti, dar cam au loc in toata tara), mai citind cate un articol si mai gandindu-te la propriile preferinte si nevoi, la sfarsitul lui o sa stii la fix ce telescop, montura si accesorii vrei :))

Pentru binoclu ti-as recomanda ceva 10x50 (proportiile clasice de astronomie). Te poti astepta sa cheltui intre 500-1000 lei pe el (eu am dat 900 pe Bufnitza mea - un Pentax SP WP -  cu tot cu livrare in Romania, si n-a auzit decat complimente, atat din partea mea cat si a altora, dar se gasesc binocluri bune si mai ieftin). Trepiedul foto nu-i nevoie sa fie cine stie ce nava spatziala, iar adaptorul e un L de metal cu 2 gauri, deci acolo poti sa iesi lejer sub 100 lei