-----------------------------------
Al3cks
12 Aug 2018 22:33


-----------------------------------
Daca te astepti sa vezi DSO ca in pozele de pe net detaliate, colorate si foarte luminoase as zice ca nici o sansa cu nici un telescop. Sunt colegi prin Ploiesti, iesi macar odata sa privesti si te vei lamuri mult mai bine decat o putem face noi aici in scris.

Legat de dimensiune exista si newton dobson colapsabil.

Ce inseamna colapsabil? E cumva FlexTube?

Salut,

Sa-ti povestesc pe scurt experienta mea de 1 an cu un FlexTube 300p: daca l-as fi tinut la bloc (stau la 3 si am lift) nu mi l-as fi luat niciodata. Si Orion Dobson 254/1200 e tot p-acolo. Am noroc ca mi-l pot depozita la ai mei la casa, mai ales ca pentru o experienta cat de cat placuta in noaptea de observatii iti mai trebuie si alte accesorii pe langa telescop.

Vezi imaginea atasata. In afara de mobilier (si de tablouri, si de vaza cu flori, si de cosul de rafie :D) eu trebuie sa-mi iau in masina tot ce vezi in camera. De la stanga la dreapta:
- baza platformei ecuatoriale
- sac de dormit
- cort usor de instalat si de impachetat
- ghiozdan de tinut vesta incalzita, haine calduroase, fes si manusi (chiar si acum vara, nu glumesc) saltea de pus sub sac etc
- telescopul bagat in geanta de echipament de cricket (altfel nu-l pot cara pana la masina, geanta are role)
- scaun reglabil pe inaltime (altfel o sa te doara spatele)
- geanta cu accesorii: oculare, scule de colimare, adaptoare, cautator, telrad etc
- baza telescopului, imbunatatita cu sistem DSC si atasata permanent pe partea de sus a platformei ecuatoriale
- scuturi pentru lumini parazite si pentru intarzierea aparitiei condensului
Adica multe chestii de carat. Intelegi ideea :)

Alex.