-----------------------------------
Dan Popescu
14 Aug 2018 12:35

Sfat achizitie binoclu planetar
-----------------------------------
Salut
Doresc sa-mi cumpar un binoclu.Experienta mea e zero.
Am tot citit comentarii despre achizitia diverselor binocluri dar inca nu stiu ce sa-mi iau pentru ceea ce doresc sa fac cu el.
In principiu il voi folosi noaptea la stele dar si ziua.Stiu ca pentru ziua un 10 x 50 ar fi ok dar nu la fel de bun si pentru planete. Nici bugetul nu e prea stralucit ,1000 de lei asa ca trebuie sa ma incadrez in banii astia.
In principiu ma voi uita la Luna sau Marte ca nu am sperante sa pot vedea altceva cu un instrument cumparat la bugetul de mai sus. Probabil voi vedea ceva Perseide ,avioane (e culoar de zbor pe de-asupra casei mele :D ) si niste sateliti :P statia spatiala etc.
Cautand pe saituri specializate am vazut la filtrele de cautare criterii gen putere de marire,diametru lentila frontala,tipuri de prisme.De asemenea in specificatii am vazut ca pot fi cu diverse dimensiuni la pupila de iesire,factor de intunecare deci chestii pe care nu le inteleg.
Ca orice novice probabil, am tendinta sa-mi doresc o putere de marire mare si un diametru de lentila cat mai mare cu toate ca astfel ar fi mai greu si ar necesita un trepied.Dar de exemplu nu mi-as dori sa platesc mai mult pentru niste dotari care ar creste doar foarte putin calitatea imaginii.

Poate ma ajuta cineva sa inteleg urmatoarele:
-pupila de iesire intre 2 si 5 e ma buna mai aproape de 2 sau de 5
-valorile intensitatii luminoase mai mici sau mai mari
-la fel si pentru factorul de intunecare
-campul vizual real cu mai multe sau mai putine grade
-orice alte aspecte care ma pot ajuta sa iau decizia cea mai buna in alegerea binoclului in bugetul de 1000 de lei.

Nu vreau sa par idiot dar e un domeniu nou pentru mine.
Please help
Multumesc