-----------------------------------
tudor
19 Aug 2018 15:56


-----------------------------------
...sa te uiti cu binoclu la astre nu inseamna astronomie ci doar divertisment -copilarie sau incepator la primul an de astroamatorism .
Nu as fi atat de drastic cu binoclurile 10x. Faptul ca unii astronomi amatori dar si profesionisti au telescoape de 400mm nu ii impiedica sa detina si un "amarat" de 10x50. Stiu ei de ce... Eu cred ca si doar pentru cateva obiecte ceresti mai extinse (gen cateva nebuloase mai extinse, Pleiadele etc) merita ca toti cei ce iubesc astronomia observationala sa detina un binoclu de camp larg.  Dar aplicatia binoclurilor in astronomie nu se rezuma doar la atata. Pur si simplu este un instrument de camp larg care face altceva decat un telescop. Dar nici faptul ca ma uit printr-un telescop cu diametrul de 300mm la puterea 300x nu inseamna automat ca fac astronomie. Eu de exemplu, pot ramane la nivelul de amatorism/divertisment folosind pana si Hublle-ul. Deci nu puterea sau apertura te face un bun observator al cerului ci experienta si placerea de a studia si privi prin cat mai multe instrumente diferite cu puteri de la  1X pana la 400X. Este o vorba printre fotografii jurnalisti: "cel mai bun aparat este cel pe care il ai la tine cand ai nevoie sa faci repede o poza".  Cred ca se poate aplica si in astronomia observationala: "Un bun instrument astronomic este cel pe care il ai la tine mai des". Binoclul este unul dintre aceste instrumente. 
http://binocularsky.com/index.php