-----------------------------------
Milan Cristian
24 Aug 2018 16:17


-----------------------------------

Legat de ce ziceai pe alt topic, ca nu ai reusit sa vezi M33 din Bucuresti cu 8x40 - ei bine, nu ma mira, ca nici eu nu reuseam sa fac asta, nici cu 7x40, nici cu 8x45, nici chiar cu 15x70. Abia in telescop aparea asa, ca o meduza fantomatica translucida :) are luminozitatea superficiala prea mica pt cerul de oras. Nici de-aici n-am reusit sa o vad, am sa mai incerc in toamna asta; desi cerul ajunge uneori si pe la +4.8 -- +5 m.v.l. (sau cu un acronim care seamana cu un nume arabesc - NELM@Z - naked eye limit magnitude at Zenith), cel mai frecvent e pe la +4.5; in Bucuresti, ultima mea amintire este cu niste stele de +4 care se chinuiau sa se vada, intr-o pasa buna a cerului, nemanjit de Luna.
Am uitat sa zic ca nu eram in Bucuresti, ci undeva in judetul Arges.  :D
Ai insa perfecta dreptate cu cerul bucurestean, stau acolo mare parte din an si ma chinui o gramada cu binoclul la mai toate obiectele mai mici si slabe din cauza poluarii luminoase ce distruge efectiv vizibilitatea. Imi amintesc si acum ca o data am vazut M31 printre nori (cu binoclul 8x40), in judetul Arges. Era ianuarie 2018 si nu aveam probleme cu Luna (era pe cerul de dimineata, daca imi amintesc bine). Cateva zile mai tarziu ies la stele in Bucuresti (observ M31 cu 10x50ul). Cer senin, fara nori si Luna. Se vedea mai prost decat in judetul Arges, printre nori.