-----------------------------------
stelaru
30 Aug 2007 16:24


-----------------------------------
Ia in calcul si greutatea. O montura ecuatoriala are contragreutati. Ca sa tina si un aparat foto, va trebui una solida (si grea).

Daca nu se va misca de pe loc, OK. Dar daca intentionezi sa-l cari cu tine, greutatea e importanta. Masina s-ar putea sa nu te duca chiar pana unde vrei.

O alta treaba e timpul disponibil. Daca iti construiesti casa, esti probabil ocupat cu asta (imi inchipui). Observarea cere timp, informare, altfel nu are nici un haz.

Daca astepti sa vezi poze ca pe internet (Hubble , NASA etc.), nu vei reusi cu un instrument de 2000 EUR (probabil nici cu unul de 10,000 EUR).

Eu ti-as recomanda un Mak mititiel (dar nu din cele terestre!) sau un refractor (nu unul apocromat, ca e scump si nu cred ca un incepator vede diferenta- sigur, cu exeptia fotografiilor). Asta pentru ca sunt cele mai usor de intretinut.

Pune si o montura ecuatoriala motorizata poate de la Skywatcher ca e ieftina si usor de gasit (chestia cu GOTO am vrut-o si eu la un moment dat, dar pana la urma farmecul e sa descoperi cerul, nu sa bifezi ce-ai vazut).

Cu Mak-ul poti face ceva poze cu un dslr cat de cat, desi sincer nu m-as gandi sa incep cu asta.

In rezumat: ia in calcul si greutatea si timpul disponibil, nu doar caracteristicile optice si tehnice in general.