-----------------------------------
dmtr69
29 Aug 2018 12:42


-----------------------------------
Salut si bine ai venit pe forum. Ma bucur ca mai exista un "consatean" cu aceeasi pasiune. Vad ca nu te joci, incepi in forta, direct la astrofoto. Sper sa te tina elenul. Eu am inceput cu un dobson de 6" si o camera de supraveghere, dar nu m-am documentat prea mult. Apoi, dupa doi ani mi-am luat HEQ5, ED80 si Canon 1100d.
 Cu montura ecuatoriala, tubul ajunge in pozitii dificile pentru vizual. Pentru asta folosesc dob-ul sau monturi AZ.
 Pentru camera de ghidaj exista si varianta mini, mai ieftina si cu acelasi senzor. Cei care folosesc OAG recomanda insa camerele Lodestar (senzor mai mare si pixelii mari). Nu ai nevoie de pixeli mici la focala lunga(la aceeasi focala cu camera principala).
 Cu montura nu as putea sa te ajut, eu am varianta Syntrek, trecuta in EQMOD( folosesc CDC pentru goto). Alinierea polara o fac numai prin metoda driftului, pentru ca nu am vizibilitate in N. Practic, montura ramane nemiscata pe balcon, sub husa, iar tuburile la tin in casa. Alinierea o repet doar daca ma mai impiedic de picioarele monturii(sa mai intampla). Metoda driftului este recomandata pentru astrofoto, chiar daca faci o aliniere buna cu luneta polara.
 Cer senin! (parca mi-as ura mie  :D  )