-----------------------------------
saiph
30 Aug 2018 18:34

Re: sfat telescop
-----------------------------------

MC 90/1250 SkyMax OTA
Dobson N 100/400 SkyScanner 
N 100/400 Heritage DOB
Dobsonian compact N 114/500



Nu vrei sa vezi si ceva cu el, daca tot il iei?

Scuze pt sarcasm :lol: adica, ok, inteleg, portabil-portabil (aici Makul de 90 bate orice Dob - incape in orice ghiozdan si tot ce-ti mai trebuie e un trepied foto mai tapan; atata doar ca experienta vizuala cu el va fi total diferita de cea cu newtonienele) - dar dimensiunile mi se par un pic cam mici, ca sa nu zic ca in format dobsonian e cam musai sa iei dupa tine si o masa pe care sa le asezi ca sa te poti uita prin ele (daca nu cumva te ajuta statura ca sa le poti folosi direct de pe sol - caz in care imi cer scuze pt remarca). Iar raportul focal de f/4 pt vizual, la diametrul ala nu vad cum te-ar ajuta sa obtii o imagine cat de cat ok. Va fi luminoasa, doar ca si afectata de coma iar dimensiunile aparente ale obiectelor in camp vor fi reduse - chiar si cu un ocular de 10mm vei obtine abia ~40x, ceea ce, raportat la diametrul oglinzii, e cam la limita pt a intelege ceva din ce-i pe-acolo pe cer. Obiecte mai luminoase si extinse ca Luna, M45, M44, M42, M31, M13, M2 (..inca vreo 2-3 roiuri, deschise si globulare) poate si M8 vor arata bine spre binisor, dar nu-mi spune ca te vei multumi cu atat si sa ratezi alte sute de obiecte interesante.. :)

Poate e doar o chestiune de gust, insa personal, cand ma uit la telescoape din acea gama, tot ce vad sunt niste bibelouri - mici, colorate si simpatice, bune de strans praf prin casa. 

Daca tii la portabilitate si nu te deranjeaza daca vezi si vreo nebuloasa, o galaxie, cometa, sau roi stelar din cand in cand, de ce nu te orientezi catre ceva putin mai capabil, un 130/650, sau un 150/750 spre exemplu?  Nu incape intr-un ghiozdan, ca mini-dob-urile pe care le-ai mentionat, dar vei avea ce vedea cu el.
Altfel, daca vrei doar pt spionat vecinii, poti incerca un binoclu - e mult mai compact si poti gasi chiar si cu lentile de 100mm ;)